Izađite na kraj sa nekulturnim saputnikom

Izađite na kraj sa nekulturnim saputnikom

Izađite na kraj sa nekulturnim saputnikom

Možda vam nikada ne bi palo na pamet da putujete sa nepoznatom osobom i na zajednično putovanje ćete se odlučiti samo ukoliko idete sa prijateljima, ali pre nego što krenete, treba da se zapitate, koliko dobro poznajete svoje saputnike?

Dešava se da se na putovanje krećete sa većim društvom u kome ne poznajete sve ljude, ili ćete otputovati sa osobom koja vam se čini fina i zabavna, ali je ne poznajete stvarno tako dobro. Isto tako, postoje i situacije u kojima morate da idete na poslovni put sa saradnikom ili kolegom, koga privatno uopšte ne poznajete.

Tada se možete iznenaditi kada vidite da se vaš saputnik ponaša nepristojno u avionu, grub je prema kabinskom osoblju, bahato razgovara sa konobarima u restoranu ili kafeu, i to bez pardona, pred vama. U ovakvim situacijama vam može biti neugodno, možete čak osetiti krivicu zbog postupaka svog saputnika i sigurno ćete se dvoumiti oko toga kako i da li treba da reagujete.

Pre nego što reagujete, trebalo bi da razmislite zašto se vaš saputnik tako ponaša. Da li ima loš dan, da li pokušava da vas impresionira ili je stvarno samo osoba sa lošim manirima?

U svakom slučaju, ukoliko vam njegovo ponašanje smeta, trebalo bi da reagujete. Postoji više načina za ovo, a posebno pažljivi treba da budete ukoliko saputnika ne poznajete dobro ili se radi poslovnom saradniku (ili, još gore, šefu!).

Zanimljiva taktika koja ne zahteva konfrontaciju bilo koje vrste je da savladate osnove lokalnog jezika. Tako ćete vi biti osoba za komunikaciju i sporazumevanje, pa ćete čak i neke grube izjave „svojim prevodom“ moći da ublažite.

Drugi metod je da svojim napadnim šarmom i ljubaznošću kompenzujete saputnikove uvredljive izjave. Osim što ćete učiniti da se konobar ili stjuardesa osete bolje, postoji mogućnost da će i vaš saputnik, posmatrajući vas, biti inspirisan da promeni svoje ponašanje.

Ukoliko ipak smatrate da treba da mu direktno skrenete pažnju, možete probati sa nekom šaljivom primedbom, kao na primer: „Zbog načina na koji si razgovarao sa tom konobaricom, siguran sam da će ti pljunuti u supu!“ Ili možete da glumite neutralnu zainteresovanost: „Zanimljivo! Da li stvarno uvek tako grubo pričaš sa osobljem hotela?“ Ako ništa drugo ne upali, preostaje iskrenost: „Da li si svestan toga koliko si nekulturan?“

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X