Izložba posvećena Gali Dali u Barseloni

Izložba posvećena Gali Dali u Barseloni

Izložba posvećena Gali Dali u Barseloni

Salvador Dali bio je vodeća figura nadrealizma i njegova remek-dela nalaze se u muzejima širom sveta. Ali nova izložba u Nacionalnom muzeju umetnosti Katalonije (Nacional d’Art de Catalunya) u Barseloni bavi se životom i nasleđem Gale Dali, slikareve žene.

Iako je poznato da je Gala bila Salvadorova muza i imala esencijalnu ulogu u njegovom umetničkom razvoju, izložba istražuje njenu kreativnost i širi uticaj na umetnost 20. veka.

Gala Dali je poreklom iz Rusije, a pre nego što se udala za Salvadora, bila je u braku sa pesnikom Polom Elijarom. Bila je model slikaru Maksu Ernstu i fotografima Menu Reju i Sesilu Bitonu, a održavala je bliske veze sa brojnim uticajnim umetnicima svog doba.

Među eksponatima su brojna pisma, razglednice, knjige, odeća i lični predmeti. Oni govore o ženi koja se „kamuflirala kao muza, dok je istovremeno utirala sopstveni put umetnika – pisanjem i dizajniranjem“. Gala je bila ko-autor mnogih Dalijevih tekstova, a u jednom trenutku on je počeo da se potpisuje kao Gala-Salvador Dali.

Eksponati su pozajmljeni iz Fondacije Dali, privatnih kolekcija i međunarodnih muzeja, kao što su Muzej Dali u Sankt Peterburgu i na Floridi. Izložba će biti otvorena do 14. oktobra, a više informacija možete pročitati ovde.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X