Izmene u nagradnom programu Air France-KLM-a

Izmene u nagradnom programu Air France-KLM-a

Izmene u nagradnom programu Air France-KLM-a

Od 1. aprila 2018. Flying Blue, jedan od najvećih nagradnih programa za česte i lojalne putnike u avio saobraćaju (frequent flyer program), znatno je unapređen i pojednostavljen.

Sa 15 miliona registrovanih korisnika, kao i partnerskom mrežom od 39 aviokompanija, Flying Blue se smatra jednim od najboljih i najpopularnijih nagradnih programa za česte putnike. Nakon ankete sprovedene među članovima, vlasnik programa, kompanija Air France-KLM odlučila je da uvede niz promena kako bi se pojednostavio sistem nagrađivanja i omogućilo još više povlastica. Ono najvažnije ipak nije promenjeno: nagradne milje u Flying Blue programu, pored putnika Air France-KLM-a, stiču i putnici brojnih partnerskih aviokompanija (TAROM, Kenya Airways, Aircalin i druge članice Sky Team alijanse).

Najveća novina koja je stupila na snagu 1. aprila jeste način na koji se stiču nagradne milje. Od sada njihov iznos zavisi od cene koja je plaćena za avio kartu. Za svaki euro potrošen na plaćanje avio karata, ali i na dodatne usluge aviokompanija Air France, KLM, Joon i HOP! korisnici programa dobiće 4, 6, 7 ili 8 milja, u zavisnosti od toga da li imaju Ivory, Silver, Gold ili Platinum status. Ostale aviokompanije uključene u program zadržavaju dosadašnji način obračunavanja nagradnih milja na osnovu distance.

Članovi programa se, kao i do sada, razvrstavaju u četiri kategorije: Ivory, Silver, Gold i Platinum, a svoj status će ostvarivati na osnovu sakupljenih „experience“ poena (XP). Ko god se prijavi na program automatski dobija Ivory status. Za svaku kupljenu kartu, korisnik programa zarađuje „experience“ poene, koji se preračunavaju na osnovu dužine leta i kabine. Pomoću XP-a korisnik prelazi u više statuse, pa se tako sa 100 XP-a dobija Silver, sa 180 Gold, a sa 300 Platinum status. Ono što je posebno važno jeste da se XP ne sakuplja tokom kalendarske godine, već od datuma kupovine pa do istog datuma sledeće godine.Takođe, ako iz niže kategorije pređete u višu (npr. iz Ivory u Silver), godina se resetuje i putnik ima mogućnost da godinu dana koristi novi status.

Milje neće imati rok trajanja, već ostaju na računu dokle god korisnik programa bar jednom u dve godine leti nekom od aviokompanija uključenom u program. Novo je i to što će plaćanje nagradnim miljama od 1. juna 2018. moći da se kombinuje i sa plaćanjem novcem. To znači da će putnici moći do 25% vrednosti karte da plate novcem. Pored toga, članovi progama će od 1. juna 2018. moći da pomoću milja rezervišu bilo koje sedište u avionu, plate A la Carte menu, unaprede klasu ili doplate za dodatni prtljag.

Nagradne milje zarađene kroz Flying Blue program mogu se koristiti kao realan novac, pa korisnici mogu da ih upotrebe i za kupovinu proizvoda koji nisu usko vezani za avio prevoz, kao što su telefoni, torbe ili satovi. Takođe, milje se mogu koristiti i za plaćanje hotelskih rezervacija ili iznajmljivanje automobila.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X