Izmene u postojećoj šemi elektronskih viza Vlade Indije

Izmene u postojećoj šemi elektronskih viza Vlade Indije

Izmene u postojećoj šemi elektronskih viza Vlade Indije

Vlada Indije je promenila nomenklaturu postojeće „elektronske turističke vize“ koja je dostupna državljanima Republike Srbije u „elektronsku vizu“, i proširila njen opseg dodajući tri podkategorije, tj. „e-Turistička viza“, „e-Poslovna viza“ i „e-Medicinska viza“, počevši od 1. aprila 2017. godine. Dužinu trajanja e-Vize nije moguće produžiti, osim u slučaju e-Medicinske vize. U načelu e-Viza se ne može preinačiti u bilo koji drugi tip vize. Ova revidirana pogodnost e-Vize postoji na 24 glavna aerodroma u Indiji – Delhi, Mumbaj, Čenaj, Kolkata, Hajderabad, Bangalor, Tiruvanantapuram, Goa, Varanasi, Gaja, Ahmedabad, Amricar, Tiručirapali, Džajpur, Laknau, Kočin, Kožikode, Mangalor, Pune, Nagpur, Koimbator, Bagdogra, Guvahati i Čandigar, kao i na tri morska pristaništa – Mangalor, Kočin i Marmagao, dok je izlaz iz Indije moguć preko bilo kog nadležnog imigracionog kontrolnog punkta (ICP) u Indiji. E-Viza se može izvaditi maksimum dva puta u toku kalendarske godine, i predstavlja pridodatak na postojeći vizni servis koji pruža Ambasada Indije. Najvažnija obeležja ove revidirane šeme su sledeća:

e-Turistička viza: namenjena je onima čija je jedina svrha posete Indiji razonoda, razgledanje znamenitosti, posete prijateljima ili rođacima, i pohađanje kratkotrajnih joga programa. Period važenja e-Turističke vize je 120 dana sa dva ulaska počevši od dana prispeća u Indiju, a maksimalna dozvoljena dužina boravka je 60 dana.

e-Poslovna viza: dozvoljava sve poslovne aktivnosti koje spadaju pod uobičajenu poslovnu vizu. Period važenja e-Poslovne vize je 120 dana sa dva ulaska počevši od dana prispeća u Indiju, a maksimalna dozvoljena dužina boravka je 60 dana.

e-Medicinska viza: dozvoljava lečenje kao i tretmane koji spadaju u sistem indijske tradicionalne medicine.

Period važenja e-Medicinske vize je 120 dana sa tri ulaska počevši od dana prispeća u Indiju, a maksimalna dozvoljena dužina boravka je 60 dana. Produženje trajanja vize do 6 meseci je moguće dobijanjem odobrenja od strane Biroa za strance – Foreigners Regional Registration Officer (FRRO) ili Foreigners Registration Officer (FRO), koji rešavaju svaki pojedinačni zahtev od slučaja do slučaja.

Pravo na korišćenje

  • Pasoš mora biti važeći još najmanje šest meseci od datuma ulaska u Indiju. Pasoš mora sadržati najmanje dve cele prazne stranice za stavljanje pečata od strane imigracionog službenika.
  • Aplikant mora posedovati povratnu kartu, ili kartu za dalje putovanje, kao i dovoljnu količinu novca za trošak tokom svog boravka u Indiji.
  • Ova viza nije dostupna licima koja su upisana u pasoš roditelja/supružnika, tj. svaki pojedinac mora posedovati zasebni pasoš.
  • Državljani Srbije koji su nosioci diplomatskih i službenih pasoša nastavljaju da i dalje slobodno ulaze u Indiju bez vize.
  • Ova viza nije dostupna nosiocima Međunarodnih putnih isprava.

Kako podneti zahtev za vizu

Od podnosioca se zahteva da se uloguju na vebsajt https://indianvisaonline.gov.in kako bi pristupili propisanom onlajn viza obrascu. Ovaj sajt je najbolje dostupan preko Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer ( Windows ) verzije 9.0 i iznad. Adobe Acrobat Reader verzija 7.0 ili novija je potrebna kako bi se preuzeo i odštampao popunjeni obrazac.

  • Od podnosioca se traži da podnesu zahtev najkraće 4 dana pre datuma dolaska u Indiju, a najduže 120 dana pred put. Na primer, ukoliko podnosi zahtev 1. septembra, podnosilac može naznačiti datum dolaska u Indiju u rasponu od 5. septembra do 2. januara.
  • Podnosilac mora aploudovati svoju skorašnju anfas fotografiju sa belom pozadinom, kao i stranicu pasoša koja sadrži lične podatke podnosioca – ime, datum rođenja, nacionalnost, rok važenja pasoša itd. Zahtev može biti odbijen ukoliko aploudovana dokumenta i slike nisu jasne ili ne odgovaraju propisanim standardima.
  • Nakon popunjavanja svojih podataka na vebstranci https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html podnosilac treba da klikne na „Plati sada“ kako bi izvršio onlajn plaćanje. Nakon uspešno obavljene transakcije, podnosilac će biti preusmeren na potvdu o uspelom plaćanju.
  • Nakon završetka onlajn procedure, podnosilac treba da odštampa izdatu e-Vizu i da je ponese sa sobom prilikom putovanja.
  • Obavezno uzimanje biometrijskih podataka od podnosioca biće obavljeno u službi Imigracije prilikom dolaska u Indiju.
  • Podnosioci moraju biti pažljivi prilikom plaćanja takse za e-Vizu. Ukoliko je broj neuspelih pokušaja plaćanja veći od tri ( 03 ), identifikacioni broj obrasca će biti blokiran, i podnosilac će morati da ponovi postupak time što će popuniti novi obrazac, i dobiti novi identifikacioni broj.
  • Pre nego što krene sa ponovnim popunjavanjem obrasca, podnosilac bi trebao da sačeka 4 sata nakon podnošenja obrasca i plaćanja takse, jer ažuriranje statusa o plaćanju može da potraje i do 4 sata.

Cene viza

  • Cena e-Turističke vize koja se primenjuje za državljane Srbije je US$50/- naspram cene od US$100/- koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne turističke vize.
  • Cena e-Poslovne vize koja se primenjuje za državljane Srbije je US$50/- naspram cene od US$120/- koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne poslovne vize.
  • Cena e-Medicinske vize koja se primenjuje za državljane Srbije je US$50/- naspram cene od US$80/- koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne medicinske vize.
  • Taksa za e-Vizu koja se jednom plati nije povratna, jer se plaća za obradu zahteva za vizu, i ne zavisi od toga da li će VIZA biti odobrena ili odbijena.

( Na cenu e-Vize se dodatno naplaćuje bankarska provizija za transakciju u iznosu od 2,5%. Taksa za e-Vizu mora biti plaćena najmanje 4 dana pre očekivanog datuma putovanja, u suprotnom zahtev za vizu neće biti obrađen ).

Ostale važne smernice

  • Aplikanti mogu onlajn da prate status svog zahteva za vizu klikom na opciju viza status.
  • Državljani koji dolaze iz zemalja pogođenih žutom groznicom moraju sa sobom imati KARTON O VAKCINACIJI PROTIV ŽUTE GROZNICE prilikom dolaska u Indiju. U suprotnom, mogu biti zadržani u karantinu do 6 dana prilikom dolaska u Indiju. Molimo Vas pročitajte ovde najnovija uputstva i preporuke našeg Ministarstva Zdravlja i Porodične Zaštite u vezi zemalja pogođenih žutom groznicom.

Podnosioci se savetuju da se obrate zvaničnom e-Viza vebsajtu https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html ili da pozovu Ambasadu Indije u Beogradu na broj 00381-11-2667990, ili pošalju imejl na infobg@eunet.rs  za dalja uputstva.

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *