Japanski pasoši su najmoćniji na svetu

Japanski pasoši su najmoćniji na svetu

Japanski pasoši su najmoćniji na svetu

Može se reći da je na delu poetska pravda, budući da su Japanci poznati kao veliki ljubitelji putovanja, a svoje kratke odmore često koriste kako bi vredno istražili i upoznali svet.

Od ove godine, državljani Japana bez vize mogu da uđu u čak 189 zemalja sveta, čime su preuzeli prvo mesto od Singapura i Nemačke, zemalja koje su zajedno drugoplasirane i čiji državljani bez vize mogu da posete 188 zemalja. Prema nedavno objavljenom Henley Passport Index-u, na trećem mestu su se našle Južna Koreja, Finska, Francuska, Italija, Španija i Švedska.

Iako evropske zemlje dominiraju ovom listom, poslednjih godina su primetno ojačali azijski putni dokumenti, pa su sada Japan, Singapur i Južna Koreja na vodećim pozicijama. Zemlja koja se na ovoj listi najviše popela od 2008. godine su Ujedinjeni Arapski Emirati, na 23. sa 61. mesta.

Vizni režimi zemalja se stalno menjaju i videćemo kakva situacija nas očekuje ove godine.

Inače, Rusija je upravo najavila da posetiocima Svetskog provenstva u fudbalu koje u ovoj zemlji počinje 14. juna, neće biti potrebne vize ukoliko u zemlju ulaze sa već kupljenim ulaznicama za utakmice.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X