Jonska ostrva bliža nego ikada

Jonska ostrva bliža nego ikada

Jonska ostrva bliža nego ikada

Svake godine Grčku poseti između 700.000 i 900.000 turista iz Srbije, a jedna od omiljenih destinacija su prelepa ostrva Jonske regije.

U jednoj od najvećih grčkih turističkih regija, osim Krfa, poznatog utočišta srpske vojske u Prvom svetskom ratu i simbola duhovne i istorijske povezanosti srpskog i grčkog naroda, nalaze se neka od najlepših i najatraktivnijih ostrvskih destinacija, koje odlikuje prozračno i tirkizno more, bogata priroda i brojne istorijske znamenitosti: Lefkada, Kefalonija, Zakintos, Skorpios. Takođe tu su i Paksos i Antipaksos, kao i rodno mesto Odiseja – Itaka.

“Ljude iz Jonske regije i Srbije veže duga istorija, a izgradnjom jonskog autoputa ostrva ove regije učinili smo mnogo bližim srpskim turistima“, kaže vicegurverner Jonske regije Spiros Galiatsatos, ko je bio gost jubilarnog 40. Međunarodnog sajama turizma na kome je Grčka bila zemlja partner.

Galiatsatos navodi da pored istorijskog značaja, Jonska ostrva nude veoma lepe i čiste plaže, prelepu prirodu, bogatu kulturu i kvalitetnu hranu.

Kada je u pitanju gastronomija Jonska regija ima mnogo toga da ponudi, a Galiatsatos kao glavne adute ističe njihova vina, sireve, maslinovo ulje, meso, povrće, stavljajući pre svega akcenat na njihov kvalitet. Sve je organsko.Tako da je ova regija najzanimljivija zbog netaktnute prirode I organske hrane.

“Srpski turisti su više nego doborodošli jer nas vežu snažne istorije i prijateljske veze. Srbi su veoma ponosan narod, i posebno cenimo ljude takvog karatera”, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima strategija za dalji razvoj jonskih ostrva ide u dva pravca.

“Jedan je omogućiti što bolji kvalitet života lokalnom stanovništvu. Drugi je da kombinujemo naše osnovne produkte, sunce i more, s lokalnom kulturom i kuhinjom. Kombinovanjem svih elemenata koje poseduje Jonski region turistička ponuda postaće kvalitetnija. Trošimo mnogo novca na reciklažu, energiju sunca i vetra, unapređujemo povezanost između ostrva kako bismo što više približili turistima, da mogu da ih obiđu, povezani su brodovima, avionskim linijama… Mnogi turisti koriste te pogodnosti”, objašnjava viceguverner Jonske regije.

Koje je vaše omiljeno ostrvo u Jonskoj regiji i šta je to što ga čini posebnim?

„Teško mi je da odgovorim na to pitanje, jer volim sva ostrva, i velika i mala. Svako ostrvo vam nudi nešto posebno i drugačije. Dobro je posetiti ih sve i otkriti specifičnosti svakog od njih. Verujem da će svako ispuniti vaša očekivanja i pružiti vam posebno zadovoljstvo.“

Galiatsatos kaže da očekuje dobru sezonu i veći broj trusta.

“Okrećemo se više severno-balkanskim zemljama, jer smo sada bliži nego ikada pre,zbog autoputa koi je skratio putanju , a sam put učinio konfornijim . Očekujemo i da će zemlje Balkana u narednom period ekonomski jačati. Imamo dosta toga zejedničkog i po pitanju religije, i po pitanju istorije. Zbog svega toga više smo okrenuti Balkanskim narodima.”

Galiatsatos ističe da je oduševljen gostoprimstvom Srbije kao domaćina na ovogodišnjem sajmu.

“Treći put sam u Beogradu i dolaziću ubuduće. Srećan sam svaki put kad sam ovde. Grad je prelep i veoma atraktivan, pre svega zbog brojnih istorijskih zdanja. Dosta turista iz Grčke dolazi u Srbiju, posebno ljudi iz Kefalonije. Takođe, mnogo mladih iz Grčke studira u Srbiji”, kaže naš sagovornik.

Author: Snežana Jovanović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X