Kada treba da se žalite u hotelu?

Kada treba da se žalite u hotelu?

Kada treba da se žalite u hotelu?

Postoje ljudi koji koji imaju samo jedan jednostavan zahtev u vezi sa smeštajem – da ima krevet u kome može da se prespava. Njima je lako ugoditi, ali svi ostali gosti, koji imaju dodatna očekivanja od svoje hotelske sobe, mogu da dožive razočaranje. U takvoj situaciji važno je postaviti dva pitanja: da li je u pitanju realan problem na koji imate pravo da se žalite i kome bi trebalo da uputite žalbu.

U slučaju da hotel uvaži vašu „reklamaciju“, može vas počastiti boljim smeštajem, besplatnim sadržajima kao što su večera, poseta spa centru, a ako se radi o velikom previdu ili problemu, možete biti i delimično refundirani.

Evo kakve žalbe zaposleni na recepciji najčešće čuju: Soba je premala, nema pogled, nameštaj je pohaban, hotelski vozač nije došao vreme na aerodrom. Veoma su učestale i žalbe na buku, koja nekada dolazi spolja, a mnogo češće iz soba drugih gostiju.

Koje žalbe su validne?
U slučaju da vam nedostaje peškir, da je posteljina prljava, tuš ne radi ili soba nije usisana, treba odmah da alarmirate recepciju i imate pravo da očekujete da se problem reši smesta. Ali lični stavovi – o veličini sobe, enterijeru ili o pravu na određeni pogled, uglavnom se rešavaju individualno, u zavisnosti od situacije, ubedljlivosti gosta, ali i dobre volje menadžera.

Ako ste platili standardnu sobu, a zatim se žalite što niste dobili apartman, ne očekujte da će vam hotel na bilo koji način izaći u susret. Ali u određenim situacijama „čuda“ se mogu da desiti. Tako se, na primer, stalna gošća hotela na Santoriniju jednom prilikom požalila da je soba u kojoj odseda ispod kvaliteta na koji je navikla u tom hotelu. Iako se radi samo o ličnom utisku gosta, osoblje joj je smesta obezbedilo drugi smeštaj. Zadovljna tretmanom i svojom novom sobom, ova gošća je nastavila da se vraća u hotel u kome se oseća cenjeno.

Kome da se obratite u vezi sa problemom?
Ukoliko je vaša žalba validna, prvo se obratite recepciji, uljudno porazgovarajte sa zaposlenima i vidite šta mogu da urade za vas (i obavezno, u kom vremenskom roku). Ukoliko u dogledno vreme vaša žalba nije rešena, vratite se i zahtevajte da razgovarate sa menadžerom. Nemojte se stideti da budete „dosadni“, jer nekada od vašeg angažmana dosta zavisi koliko će brzo problem biti rešen. Takođe, treba da imate na umu da iako postoji volja da vam hotel izađe u susret, nekada nije moguće da dobijete baš ono što ste zamislili, pa budite fer, i spremni na razuman kompromis.

U velikim hotelskim lancima kao što su Marriott i Hilton, osoblje ima jasna uputstva u vezi sa tim šta može da vam odobri. Najčešće će vam biti ponuđen besplatan obrok ili snižena cena smeštaja. U manjim hotelima menadžeri su često fleksibilniji i mogu vam ponuditi i neko kreativnije rešenje.

Ukoliko ste na bilo koji način nezadovoljni smeeštajem ili uslugom, jednu stvar nikako ne smete da zaboravite: da budete pristojni i uljudni. Hotelski menadžeri objašnjavaju da u njihovom poslu ljubaznost uvek pobeđuje, ali da to nije jednosmerna ulica. Hotelu je u interesu da na gosta ostavi dobar utisak, kako bi se on ponovo vratio, i zato mnogi hoteli podstiču goste da jasno stave do znanja šta im je potrebno – samo na kulturan i fin način.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X