Kako će izgledati putovanje u svemir

Kako će izgledati putovanje u svemir

Kako će izgledati putovanje u svemir

Era „svemirskog turizma“ nam se bliži, pitanje je samo koja će od kompanija kao što su Blue Origin, SpaceX i Virgin Galactic, prva odvesti putnike na ovo revolucionarno putovanje.

I dok se SpaceX  smatra najuspešnijim u rešavanju problema kargoa i lansiranja satelita, Blue Origin je po mišljenju stručnjaka trenutno najbliži uspostavljanju komercijalnih letova u orbitu, sa putnicima.

Kompanija koju je osnovao Jeff Bezos, generalni izvršni direktor Amazon-a, nedavno je najavio da će početi sa prodajom karata za putovanja duž Karmanove linije (granica između Zemljine atmosfere i svemira) na 100km od površine mora.

Ali kako će ova putovanja izgledati i kakve efekte će imati na ljudsko telo?

Letovi u Blue Origin-ovoj letelici New Shepard trajaće samo 11 minuta, ali će putnicima (kojih bi trebalo da bude šest) pružiti četiri minuta boravka u bestežinskom stanju pre povratka kapsule na Zemlju. Putnici će biti vezani za sedišta okrenuta ka prozorima, udobno zavaljeni pod nagibom od 70 stepeni, kako bi imali optimalan pogled.

Oni neće morati da brinu o selfijima, budući da će brojne kamere u New Shepard-u uporedo beležiti šta se dešava u kabini, ali i spolja.

Ipak, pre ukrcavanja, putnici će morati da koriste toalete, jer u kapsuli to neće moći da rade.

Prilikom poletanja, putnici će možda iskusiti blaže tegobe u ušima, slične onim koje su vezane za poletanje aviona.

Kada kapsula dostigne dovoljnu visinu, putnici će na nekoliko minuta moći da odvežu svoje sigurnosne pojaseve i da iskuse čari kretanja u bestežinskom stanju. Za razliku od dužeg boravka u svemiru, zbog kojih astronauti mogu da razviju ozbiljne zdravstvene probleme, kratko zadržavanje u bestežinskom prostoru ne bi trebalo da ostavi trag na telima putnika.

Najveću pretnju za njihovo zdravlje predstavlja „svemirska bolest“ koju izaziva mikrogravigacija. Ljudi mogu da osete nesvesticu, vrtoglavicu, mučninu i simptome slične morskoj bolesti. Zato se osetljivim putnicima preporučuje korišćenje lekova za olakšavanje ovih simptoma.

Takođe, za razliku od prefesionalnih atstronauta, koji prolaze rigorozne zdravstvene i testove fizičke spremnosti, nema nekih posebnih zahteva za „astronaute amatere“, osim spremnosti da plate ovo neverovatno iskustvo. Blue Origin za sada još nije objavio cenu putovanja u svemir, ali primera radi, Virgin Galaxy karte za svoju „vožnju po orbiti“ naplaćuje 250.000 dolara.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X