Kako da dodatno uštedite na putovanju? I.deo

Kako da dodatno uštedite na putovanju? I.deo

Kako da dodatno uštedite na putovanju? I.deo

Eto stigla nam je 2015. godina, a sa njom i novi spisak želja za putovanja. Iako ekomske prilike u zemlji nisu baš sjajne, to ne bi trebalo da vas skrene od vaših ciljeva, naročito zato što je sada, zahvaljujući novim tehnologijama, lakše nego ikada uštedeti novac. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da skrešete troškove i omogućite sebi neko lepo putovanje i ove godine.
Koristite blagodeti ‘sharing’ ekonomije
Budući da više nije 1987. godina, ne morate da mesecima planirate put, bukirate prevoz i da listate vodiče tražeći jeftin smeštaj. Sada je 2015, godina sharing ekonomije i sajtova koji vam nude sve – od alternativnog smeštaja (Airbnb, Camp in my Garden) i prevoza (Blablacar, Kangaride), do personalizovanih tura (Vayable, Guided by a local) i gastronomskih specijaliteta (Eatwith, Colunching). Tako da sada preko Interneta možete da pronađete nekog ko kolima ide na istu destinaciju kao i vi i da podelite troškove, odsednete u stanu nekog ko je u tom periodu spreman da ga izda po pristupačnoj ceni, uživate u autentičnoj kuhinji na specijalnim večerama koje mladi lokalni kuvari organizuju u svojim kućama, a u međuvremenu možete i da odaberete neku od brojnih zanimljivih tura koje će vam se, uvereni smo, svideti više od klasičnih suvoparnih predavanja gradskih vodiča. Ukoliko se još niste odvažili na ovako nešto, ova godina je pravo vreme za tako nešto. Uživajte!
Ako nemate para, koristite mogućnost besplatnog smeštaja
World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) je organizacija sa dugim imenom i čudnim akronimom, ali mladim entuzijastima obezbeđuje smeštaj u zamenu za rad na farmi. Ukoliko želite da proputujete svet i upoznate razne ljude, a ne plašite se da zasučete rukave, ovo je prava stvar za vas. Možda ćete i naučiti nešto korisno, kao što je prava tehnika za muženje krava ili branje paradajza… Ova organizacija pokriva veliki broj zemalja u Evropi, Africi, Severnoj i Južnoj Americi, i u Azijsko-pacifičkom regionu.
Ako vas rad i ne zanima baš preterano, postoje i mreže koje spajaju putnike sa lokalcima koji su spremni da im ponude besplatan smeštaj. U ovoj varijanti, pored smeštaja, imate priliku i da vidite kako izgleda stvaran život u određenom mestu, što u hotelu nikako ne biste mogli. Neki od poznatih preporučenih sajtova su: Couchsurfing, Servas i Be Welcome.
Putujte niskotarifnim aviokompanijama
I ovde ne mislimo da treba da se ograničite na kratke letove do obližnjih zemalja po ceni od nekoliko hiljada dinara. Brojne low cost kompanije povezuju Evropu sa Azijom i Amerikom, pa budite maštoviti i kreirajte svoj itinerer. Evo samo nekoliko primera… Norwegian Air povezuje Evropu sa obe obale SAD-a, cene se kreću i od 150 dolara u jednom smeru. Air Asia nudi letove koji povezuju gradove azijskog regiona po ceni od 20 dolara, pa kada ste već tamo, obiđite krug… Upotebite svoju maštu i postojeće resurse i svakako ćete uspeti da smislite neko lepo putovanje!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X