Kako da pijete espresso kao Italijani?
Kao što bi se Amerikanci rugali Evropljanima kada stavljaju majonez na hot dog, tako i Italijani ne bi gledali blagonaklono na neke navike koje imamo kada pijemo espresso, s obzirom da oni imaju svoju sopstvenu i veoma ozbiljnu kulturu kafe. Po Italijanima, postoji pravi i pogrešan način ispijanja espressa tako da je zanimljivo poslušati njihove savete, tj. savete Luke di Pietra, veterana u ovoj industriji i prvom sledećom prilikom kada odete u kafić pokazati svoje „italijanske navike“!
1. Razumeti šta je espresso
Zrna kafe su zrna kafe. Bez obzira što ponekad industrija kafe pokušava da nas ubedi u to, ne postoji espresso način prženja kafe. Način na koji se kafa sprema, tj. na koji način se iz nje izvlači ukus je ono što čini razliku među kafama – tako imamo kuvanu ili filter kafu, kafu pripremljenu uz pomoć francuske prese ili espresso. Mašine za espresso koriste pritisak od 10 kg po kvadratnom santimetru za dobijanje kafe, što pravi značajnu razliku u odnosu na filter kafu, koja koristi samo gravitaciju. Jedna šoljica espressa ima, tradicionalno, 7g kafe i ne bi trebalo da je potrebno više od 25 sekundi da se napravi.
Espresso ne bi trebalo da je gorak i ne bi trebalo da od njega dobijete lupanje srca. Jedan od velikih problema novih kafeterija je u tome što za pravljenje espressa koriste 18 do 20 grama kafe. U suštini, problem je što ćete ovde u u maloj dozi tečnosti dobiti dva do tri puta više kofeina nego u tradicionalnom espressu. Odnos kofeina po gramu je izuzetno visok i to je ono što čiti takvu kafu prejakom i gorkom.
2. Budite snob
Italijani su veoma ozbiljni kada je reč o kafi i takvi bi trebalo da budete i vi ukoliko volite ovaj napitak. U novim kafeterijama će vam često reći da koriste lokalne pržionice i da uzimaju kafu u manjim količinama, da ne bi stajala, što je u redu, ali pitanje je koliko su oni zaista dosledni u tome. Takođe, značajno je i kako su te kafe pakovane. Kafa postaje ustajala vrlo brzo ukoliko se sa njom ne postupa pravilno. Postoji zaista mnogo zabluda kada je ovaj napitak u pitanju, ali ono što treba da vam bude glavna vodilja je ukus. Kafa treba da ima dobar ukus i treba da ima takav ukus 365 dana godišnje!
3. Espresso treba da bude izričito napravljen za vas
Di Pietro objašnjava da espresso znači ekspresno i znači da kafa treba da bude napravljena izričito za vas. Dakle, po porudžbini i brzo!
4. Naručite espresso za barom
Italijan bi jako retko seo i naručio espresso.
5. Popijte ga brzo
Espresso treba popiti veoma brzo. Zapravo, treba ga popiti dok se „pena“ još uvek nalazi na vrhu. Pena je kremasta emulzija ulja kafe i ona deluje kao poklopac koji pokriva espresso, na taj način čuvajući sve arome. Treba imati na umu da pena brzo nestaje.
6. Nikada nemojte piti espresso koji nema penu na vrhu
To znači ili da je predugo stajao ili da je bez kofeina. To je upravo jedan od razloga zašto „kafe čistunci“ nikada neće naručiti espresso za stolom. Pošto se pena sa vrha tanji i nestaje jako brzo, ako naručite kafu bilo gde osim za barom, velike su šanse da ćete je dobiti prekasno. Dok vam espresso pripreme i donesu vam ga, pogotovo ako je u kafeteriji gužva, stvar je već gotova i pene više nema…
7. Odvojite vreme da uživate u tradiciji vezanoj za ovo piće
Naručite kafu za barom i započnite razgovor sa baristom. Tu se radi o druželjubivosti, uživanju u lepom ukusu, jutarnjem buđenju i to je nešto što treba kratko da traje.
8. Espresso možete da poručite bilo kada, ali kapućino samo pre podne
Espresso možete piti u bilo koje doba dana. Međutim, u Italiji se gleda sa neodobravanjem ukoliko naručujete kapućino posle 11h pre podne. Ljudi će vas gledati pomalo čudno i neće im biti jasno zašto neko pije kapućino posle večere ili uz obrok , jer su kafe na bazi mleka rezervisane za jutro i doručak.
9. Nemojte dodavati mleko
Ukoliko dodate mleko, onda ćete dobiti espresso machiatto, koji ne bi trebalo piti posle 11h pre podne. Međutim, ukoliko želite da malo obogatite vaš napitak, dozvoljeno je da ga pretvorite u caffe corretto, dodavanjem male količine alkohola. Naravno, ovo ostavite za kasnije doba dana.
10. Ovo posmatrajte kao način života, a ne kao posebnu priliku
Popijte brzo espresso, uzmite malo peciva, razmenite par reči i krenite svojim poslom. Ovo je ritual koji ne bi trebalo da vas zadrži duže vreme. Jutarnji espresso nije nikakva specijalna prilika za duge razgovore i sedenje u kafiću. To nije predstava, to je način života!
Još novih saveta pročitajte ovde.
Skorašnji komentari