Kako da pravite lepše fotografije na putovanjima?

Kako da pravite lepše fotografije na putovanjima?

Kako da pravite lepše fotografije na putovanjima?

Putovanja obiluju trenucima za pamćenje i teško je odupreti se porivu da ih sve zabeležite svojim fotoaparatom.

Problem je u tome što fotografije često svojim kvalitetom ne ispunjavaju naša očekivanja, ali uz nekoliko jednostavnih saveta situacija može značajno da se poboljša.

Ne preterujte
Neke stvari je bolje da ne fotografišete. Pritisak da zabeležite savršeni trenutak ili iskustvo nekada mogu da dovedu do toga da propustite da u tom trenutku uživate. Ukoliko doživite neko dragoceno iskustvo, ono će zauvek ostati u vašem srcu, i to nijedna fotografija ne može da zameni.

Fokusirajte se na lica
Ovo zvuči očigledno, ali se često previđa. Pravilo važi kako za fotografisanje ljudi, tako i za slikanje životinja u divljini. Profesionalni fotografi kažu da fokus na očima daje dubinu fotografiji, pa je dobra ideja da fokusirate aparat na osobu koju želite da istaknete na slici.

Naučite da „brzopotezno“ fotografišete
Kada ste na putu i ne slikate samo pejzaže ili ljude koji poziraju, morate o fotografisanju da razmišljate na potpuno drugačiji način. Kada želite da dočarate različite kulture i zanimljive situacije, mnogo je važnije uhvatiti pravi trenutak nego napraviti tehnički savršenu sliku. Zaboravite na stativ, budite spremni i u ovim situacijama je najbolje da se oslanjate na autofokus i brzo okidanje. Birajte zanimljive uglove i ukoliko možete, izbegnite motive koji smetaju (bandera, automobil i sl.).

Povežite se sa lokalcima
Ovo pravilo se ne odnosi samo na mogućnost da pravite bolje fotografije, već i da imate potpuniji doživljaj destinacije uopšte. Ako naučite nekoliko osnovnih fraza kao što su hvala, dobar dan, izvinite, itd., lakše ćete probiti barijeru i uspostaviti komunikaciju sa lokalcima. I naravno, ako priđete nekome kako biste ga fotografisali, uz osmeh na licu, šanse su mnogo veće da dobijete dozvolu, nego ako glumite ozbiljnog i nedobudnog turistu. Izađite na ulicu i među lokalce, jer iz hotela i tokom vođenih tura nećete naći inspiraciju za spektakularnu fotografiju.

Kada god je moguće, tražite dozvolu
Ako možete da zatražite dozvolu od osobe koju želite da fotografišite, obavezno to uradite. Ukoliko želite da slikate slatke mališane, pitajte za dozvolu odrasle osobe zadužene za njih, naravno, ukoliko je to moguće. U pojedinim zemljama ljudi su posebno osetljivi na ovo, pa se dobro raspitajte o lokalnim pravilima vezanim za fotografisanje (postoje teme posvećeni ovom pitanju na raznim travel forumima). Ako fotografišete žene u nekim islamskim zemljama, na primer, možete imati i ozbiljnih problema!

Krenite u susret avanturi (ali pazite na sopstvenu bezbednost)
Fotografije jedinstvenih atrakcija i sa avanturističkih poduhvata mogu biti izuzetne, a u zavisnosti od lokacije, mogućnosti su raznovrsne – poseta kompleksu pećina sa velikim kolonijama slepih miševa, doručak na aktivnom vulkanu, šetnja panoramskim mostom kroz prašumu ili penjanje do drevnog manastira na vrhu strmog brda…

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Ipak, imajte na umu da bezbednosni standardi nisu isti u različitim delovima sveta, a fotografije nisu razlog za rizikovanje sopstvene bezbednosti. Ne zalazite u opasne četvrti, ne prilazite suviše divljim životinjama i ne radite stvari za koje vam instinkt kaže da možda i nisu najpametnija ideja. Neka vam zdrav razum bude glavna vodilja u situacijama u kojima nema jasno definisanih pravila.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X