Kako da putujete svetom kao Entoni Burden

Kako da putujete svetom kao Entoni Burden

Kako da putujete svetom kao Entoni Burden

Entoni Burden bio je jedan od najuticajnijih svetskih šefova, a njegovi serijali No Reservations i Parts Unknown, u kojima je uspešno povezao svoje dve ljubavi – ka hrani i putovanjima, uticali su na mnoge putnike, koji su poželeli da u sličnom maniru, sa velikom dozom opuštene otvorenosti, upoznaju svet.

Nakon Burdenove smrti, njegova saradnica Kathleen Rellihan, pisac emisija za Travel Channel, otkrila je za The Independent po čemu je čuveni kuvar i putopisac bio poseban, i na šta treba da obratite pažnju ukoliko želite da na ovaj način istražujete svetsku gastronomiju.

Pronađite svoj put
Počnite tako što ćete pronaći jedinstvene destinacije koje vas iskreno privlače. Ono po čemu je Burden bio specifičan, bila je njegova sposbnost da (između ostalog) pronađe i destinacije koje nisu komercijalno eksploatisane i da ih na autentičan način istraži i predstavi.

Postavljajte pitanja
Burdenov uspeh proizilazi delimično iz njegove svesti o važnosti komunikacije sa sagovornikom i njegove sposobnosti da pravim pitanjima otkrije zanimljive priče. Ukoliko želite da na najbolji način predstavite destinaciju i kulturu koja vam je nepoznata, pitajte druge i pustite njih da vam otkriju svoju priču.

Budite otvoreni i iskreni u vezi sa tim što vidite i iskusite
U svetu u kome se svi materijali edituju i fotošopuju, deo Burdenovog šarma je iskrenost. On je na veoma autentičan način prenosio sva svoja iskustva – dobra i loša, a Kathleen Rellihan isto preporučuje i vama, ukoliko želite da svojim iskustvima dodirnete druge.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Ne zaobilazite dobru hranu u lokalnim „rupčagama“
Jedan od najčešćih Burdenovh saveta je da potražite mesta na kojima lokalno stanovništvo voli da jede – tu ćete naći najbolju hranu. Nemojte dozvoliti da prevagnu predrasude, već radi autentičnih ukusa rizikujte i upustite se u avanturu.

Informišite se pre polaska na put
Pre nego što bi krenuo na put, čuveni šef bi kroz knjige i filmove pokušao da se što više približi destinaciji na koju ide. Upoznavanje sa umetnošću i kulturom neke destinacije nije samo informativno, već vam na zabavan i inspirativan način omogućava da se pripremite sa predstojeće iskustvo.

Ne dozvolite da vama upravljaju predrasude
Tokom svoje karijere Burden nikada nije diskriminisao svetske destinacije, a nekada je odlazio i na mesta koja se smatraju nebezbednim, nepogodnim za putovanje ili neprijateljski nastrojenim prema strancima. Na ovaj način Burden je svojim gledaocima poručivao da negativna percepcija neke destinacije ne odražava uvek verno njenu suštinu, i da ako se odvažite da je iskusite, možete biti veoma prijatno iznenađeni.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X