Kako da uštedite novac u Rimu?

Kako da uštedite novac u Rimu?

Kako da uštedite novac u Rimu?

Na prvi pogled, Rim vam se može činiti kao skup grad. Međutim, ukoliko znate šta treba da platite (a što je još važnije, koja plaćanja možete da izbegnete), ovaj grad se na kraju može pokazati veoma pristupačnim. Kada se poredi sa drugim evropskim metropolama, u Rimu cene odgovaraju kvalitetu. Na primer, večera u restoranu, uz flašu vina, koštaće vas znatno manje nego ista takva večera u Parizu ili Londonu, a i velike su šanse da će biti i ukusnija! Naravno, kada putujete svaka sitnica može da vam znači, tako da vam dajemo nekoliko saveta kako možete da uštedite nešto eura kada se nađete u italijanskoj prestonici.

1. U baru stojite za šankom dok pijete kafu

Ukoliko sednete za sto u baru, platićete dodatnih 5 eura na sasvim pristojnu regularnu cenu espresa ili kapućina. Ne samo da će vam stajanje uštedeti novac, omogućiće vam i da se uključite u život Rimljana koji su stalno u pokretu, a za šankom se uvek mogu čuti najbolje šale i pikanterije. Ako nakon dugog dana razgledanja želite, ipak, da sednete i odmorite malo, onda iskoristite na najbolji mogući način ono što plaćate i izaberite bar koji ima deo na otvorenom, sedite i uživajte na nekom od preslatkih rimskih trgova.

2. Uzmite „Aperitivo“ i poslužite se besplatnom hranom

Tokom poslednjih pet godina, kafići koji nude i hranu ukoliko poručite aperitiv u predvečernjim satima su preplavili grad. Ima ih u svakoj četvrti Rima, iako se čini da ih u četvrti Trastevere ima najviše na najmanje prostora. Sve što treba da uradite je da platite regularnu cenu čaše vina, piva ili koktela, a oni će vam ponuditi hranu koja se kreće od malih sendviča do paste. Neki kafići ne ograničavaju koliko se puta možete vratiti do stola da napunite tanjir, iako je uobičajeno da ne uzimate više hrane kada dovršite svoje piće.

3. Koristite javni prevoz umesto turističkih autobusa

Prednost turističkih autobusa je da će vas pokupiti i ostaviti ispred najznačajnijih znamenitosti grada. Ali u Rimu funkcioniše i odličan autobuski sistem koji radi to isto, a košta znatno manje. Uz malo pripreme i planiranja, ceo Rim možete obići gradskim autobusima po ceni od 1,50 eura za 90 minuta vožnje.

4. Koristite javni prevoz umesto taksija

U principu, korišćenje javnog prevoza će vam doneti znatnu uštedu. Lokalni vozovi su, takođe, prilično jeftini i sjajan su način da odete iz grada na dan i obiđete npr. jezero Braćiano na severu ili oblast Fraskati na jugu.

5. Šetajte i istražujte!

Najbolji način da uštedite novac na prevozu u Rimu je da hodate. Rim je grad koji se, svakako, najbolje može upoznati pešačenjem. Nemojte se plašiti da ćete se izgubiti, lutanje kroz krivudave, živopisne ulice je najbolji i najzabavniji način da u potpunosti uživate u gradu.

6. Pijte vodu

Drevni Rimljani su brinuli o tome da Večni grad bude snabdeven dobrom pijaćom vodom i to je tako do današnjih dana. Tokom vrelih letnjih dana, kada poželite da se osvežite, slobodno možete koristiti pijaću vodu iz javnih fontana širom grada.

7. Uživajte u besplatnom pogledu

Umesto da plaćate kako biste se popeli na spomenik Viktoru Emanuelu ili na kupolu Bazilike Svetog Petra, uživajte u besplatnom pogledu sa brojnih rimskih brda. Najbolji pogled je sa brda Janikulum, između Vatikana i Trastevere-a. U najlepšem zalasku sunca uživaćete ako se uputite na Pincian brdo, iznad Pjace del Popolo, odakle možete gledati kako sunce zalazi iza Bazilike Svetog Petra.

8. Potražite smeštaj van istorijskog centra

Siguran način da uštedite dosta novca je da potražite hotel van strogog centra grada. Ukoliko se plašite da ćete biti predaleko od glavnih znamenitosti, istražite malo da se li se u okolini nalaze stanice javnog prevoza. Ukoliko ste u blizini neke tramvajske ili metro stanice, lako ćete doći do bilo kog dela Rima.

9. Izbegavajte precenjene turističke restorane

Kada birate restoran, držite se podalje od preskupih restorana punih turista, posebno u okolini stanice Termini, ali i u drugim delovima centra grada. Ove restorane je lako prepoznati jer obično hranu reklamiraju postavljanjem fotografija. Takođe, izbegavajte i one locirane u neposrednoj blizini najvećih turističkih atrakcija u kojima, po pravilu, nećete naći nijednog Italijana da jede, što nikada nije dobar znak…

10. Pijte i jedite na trgovima

Doneti hranu i piće na neki trg je dobar način da se uštedi novac, a i da se uživa. Pronađite zgodno mesto, uzmite parče pice i upijajte život Rima. Jedan od dobrih trgova gde možete da se odmorite uz hranu i piće na otvorenom je Pjaca Marija dei Monti.

11. Za kupovinu koristite rasprodaje u januaru i avgustu

U pomenutim mesecima cene drastično padaju, a rasprodaje su u tačno određeno doba godine: početak januara za zimsku odeću i početak avgusta za letnju. Kako ovi meseci odmiču, cene postaju sve niže.

12. Provedite dan u parku

Jedna od najboljih besplatnih stvari koju treba uraditi u Rimu je uživati u nekom parku. Prošetajte, opustite se na travi i uživajte kao Rimljani!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Izvrstan vodič, istinit i poučan, bio sam u Rimu, osetio energiju, probao i osećao se kao Rimljanin… Puno hvala za savete…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *