Kako da vaš jeftin let zaista bude jeftin?

Kako da vaš jeftin let zaista bude jeftin?

Kako da vaš jeftin let zaista bude jeftin?

Ukoliko do sada niste imali priliku da letite low cost aviokompanijama, verovatno niste ni svesni za šta sve mogu da vam dodatno naplate. Od ručnog prtljaga do flaširane vode, na niskotarifnom letu skoro sve usluge naplaćuju se a la carte.

I dok stignete da saberete sve dodatne troškove, često se desi da bi vas jeftinije izašla karta za let „regularnom“ aviokompanijom. Zato morate biti pažljivi, a ukoliko obratite pažnju na ovih nekoliko stvari, vaš niskotarifni let će zaista ostati povoljan.

Prilikom kupovine karte
Kada kupujete kartu, morate se dobro informisati o tome šta je uključeno u cenu, a šta se naplaćuje dodatno. Možda vam se to ne čini važnim, ali ova stavka je u vašem budžetu možda i važnija od cene karte. Razmislite koje su vaše potrebe tokom putovanja i prema tome odaberite i avio prevoznika. Na primer, možda vas ne zanima da li se hrana i piće naplaćuju u kabini, jer tokom ta dva sata, koliko let traje, niste ni planirali da jedete. Ali ako će vam kompanija naplatiti prtljag, ili čak ručni prtljag, a vi, recimo, idete na venčanje i nosite glomaznu svečanu haljinu ili skupi lomljivi poklon, možda je ipak bolja ideja da potražite neki drugi let, koji će biti nešto skuplji, ali će vam se ipak više isplatiti jer nećete morati da dodatno plaćate prtljag. Sa druge strane, ukoliko idete na poslovni put i ne nosite prtljag, onda vam dodatna naplata prtljaga nije važna, ali će vas možda zanimati da li je WiFi u avionu besplatan, ili ćete, ako želite da tokom leta radite i šaljete mailove, za tu uslugu morati da doplatite?

Neke low cost kompanije su poznate po tome što im letovi često kasne. Ukoliko imate konektovane letove, potrudite se da ih organizujete tako da između njih ostavite što veći vremenski prostor, bar nekoliko sati, za slučaj da dođe do kašnjenja.

Pre leta
Spakujte što manje stvari. Kao što smo pomenuli, vaša kompanija možda naplaćuje svaki komad prtljaga, čak i ručni. Čak i ako imate dozvoljen besplatan prtljag, pazite da je u skladu sa maksimalnim dozvoljenim dimenzijama i težinom, jer će vam na aerodromu naplatiti dodatno ukoliko kofer ne prelazi dozvoljenu kilažu, ali je veći od propisanih dimenzija. Zato, ukoliko ne želite neprijatna iznenađenja, proverite pravila kompanije preko koje putujete i kod kuće premerite svoj kofer ili torbu.

Ponesite grickalice i piće, jer neki prevoznici u avionu naplaćuju čak i vodu. Grickalice možete poneti ili kupiti na aerodromu, a vodu ili kupite kada prođete kontrolu, ili ponesite praznu flašu, koju možete napuniti u aerodromskom toaletu pre poletanja (tako ćete uštedeti još više).

Sami se pobrinite za svoj komfor. Maske za oči i mali jastuk na naduvavanje mogu vam pomoći da se osećate prijatnije i da lakše zaspite, a budući da mnoge low cost kompanije nemaju sisteme zabave za putnike, ponesite i sadržaje koji će vas razonoditi (muzika, filmovi, knjige).

Potrudite se da stignete ranije na aerodrom, kako biste imali vremena da reagujete ukoliko iskrsne neka nepredviđena situacija (pogrešno ste protumačili pravila u vezi sa dozvoljenim besplatnim prtljagom i sl.).

Niskobudžetni letovi nekad traže malo više truda i planiranja, ali ako pažljlivo odaberete i usvojite male „cake“ za bukiranje i putovanje, predstavljaju odličan način da po veoma povoljnim cenama obiđete svet.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X