Kako da vas ne opljačkaju u Italiji

Kako da vas ne opljačkaju u Italiji

Kako da vas ne opljačkaju u Italiji

Vest da je troje turista u Veneciji moralo da plati 526 eura za ručak, obišla je svet.

Sama vest i nije bila toliko neobična: Četrdesetogodišnjak iz Engleske je za sebe i svoje roditelje poručio pastu i još dva jela u Tratoriji Casanova u centralnom distriktu San Marco. Uz poručene obroke, dobili su i 20 ostriga i 3,5kg sveže grilovane ribe koje nisu tražili. Ipak, sve su pojeli, jer su mislili da je uključeno u porudžbinu. Na njihovo veliko iznenađenje, nakon obroka stigao im je račun od 526 eura. Radi se o klasičnoj prevari namenjenoj turistima, a ono što je zaista bilo zanimljivo je reakcija čitalaca širom sveta na ovu vest. Većina komentatora je izrazila jedinstven stav: „Eto, to su Italijani, uvek traže novi način da te opelješe“, ili „Eto zašto ja nikada neću ići u Veneciju“.

Ali da li su Italijani stvarno takvi, da li su turisti na meti prevaranata samo u Italiji i kako da izbegnete da vas na ovaj način iskoriste?

Suštinski, Venecija se ne razlikuje mnogo od Pariza, Barselone, Moskve, Njujorka ili Buenos Ajresa. U svakoj od ovih metropola postoje razrađene prevare koje targetuju turiste, ali daleko od toga da svi žele da vas opljačkaju. Zato se svim turistima pre odlaska na odmor savetuje da istraže koje potencijalne opasnosti vrebaju na destinaciji. Jer, morate priznati, kada vam uz špagete kao prilog stigne 20 ostriga, to bi trebalo da vam bude sumnjivo, zar ne?

A osim ove šeme da se turistima „napakuje“ što veći račun, koje još udare na budžet možete da predupredite u Italiji?

Sedenje se plaća
Bilo da ste u najkomercijalnijem baru u Rimu ili u malenom kafeu u kalabrijskom selu, standardna praksa je da mušterije koje sede, plaćaju više od onih koji stoje. Neka mesta ovo ne praktikuju, ali većina naplaćuje „taksu za sedenje“. Ona može iznositi 20 centi, ali i mnogo više, pa ako pijete kafu u venecijanskom Quadri-ju, na trgu Piazza San Marco, za stojeći espreso treba da izdvojite 2 eura, dok će vas sedenje koštati neverovatnih 15 eura. Budući da su kafei i barovi u obavezi da navedu sve svoje cene, uvek potražite „listino prezzi“ i uporedite „
al banco“ i „al tavolo“. Obratite pažnju na još jedan skriveni trošak, ponekad se dodatno naplaćuje i slušanje muzike.

Oprezno sa ribom
Sveža riba se u Italiji obično naplaćuje po kilogramu, pa osim ako sa sobom u restoran nosite vagu, na milosti ste domaćina. Velika većina će zaista dati pravu cenu, ali će nekoliko njih pokušati da vam naplati više. To ne znači da ne treba da naručite ribu, već da to treba da uradite pametno. Precizirajte koju veličinu želite, naglasite da niste preterano gladni i da želite manji komad. Zatim pitajte koliko će to otprilike koštati. I nemojte se šokirati ako je cena visoka, ipak se radi o svežoj ribi, spremljenoj na vrhunski način, i skoro sigurno vredi toliko. Ali uvek proverite cenu unapred, kako biste izbegli nesporazume i iznenađenja.

Isto važi za meso. Iako će vam račun uglavnom obračunavati po jelu, nekad, kao na primer u slučaju odreska Fiorentino, cena se obračunava prema gramaži. Obratite pažnju, ako piše „€8 all’etto ili 100g„, naplatiće vam po gramaži.

Proverite šta nije uključeno u cenu
Većina restorana u Italiji naplatiće vam coperto, odnosno kuver, koji može iznositi 50 centi ili, u skupljim restoranima, i do 4 eura. Ovo možete izbeći, ali ukoliko vam ponude bilo šta ekstra, hleb, bruskete ili masline, jednostavno pitajte da li je to uključeno u cenu obroka ili se plaća dodatno. U mnogim restoranima obrok se završava likerom od limuna, limončelom, na račun kuće, ali uvek proverite da li je zaista tako. Ako neko pokuša da vas zainteresuje za sveže, tek ulovljene ostrige, povrće koje odlično ide uz vaš odrezak, malenu porciju deserta, uvek proverite, možda se naplaćuje.

Uvek pitajte
Da su Englezi sa početka teksta pitali da li je 3,5kg ribe uključeno u cenu ručka, sigurno bi izbegli da plate 526 eura za ručak. Ako želite da podelite jedan obrok sa nekim (obično se poručuje kao „in due“), a porcija izgleda neobično velika, proverite da li se zaista radi o jednoj porciji ili je došlo do nesporazuma pa ste ipak dobili dva jela, koja ćete i platiti dvostruko. Podrazumeva se da pitate odmah, a ne nakon što ste probali ili već pojeli obrok. U mnogo slučajeva krivac za ovakve nesporazume nije želja da vas neko prevari, već jezička barijera.

Tražite račun
U Italiji su restorani i kafei u zakonskoj obavezi da vam izdaju račun. Ali ako dobijete samo konačnu sumu koju treba da platite, to može biti razlog za uzbunu. Uvek tražite da vam daju račun na kome su navedene cene za sve pojedinačne stavke, tako ćete lakše utvrditi da li neko pokušava da vas prevari.

Oprezno sa taksistima
Uvek proverite cene vožnje, koje moraju biti navedene i istaknute u vozilu. Proverite i koje tarife važe u određeno doba dana. Koristite aplikacije kao što je ItTaxi, pa ćete imati podatke o vozaču i o ruti kojom su vas vozili, u slučaju nesporazuma. Vozite se samo legalnim taksijima, nemojte nasedati na ponude navalentnih ljudi koji će vas na aerodromu vući za rukav i ponavljati „Taksi?“
Poseban oprez se savetuje pri poseti Rimu, čiji taksisti su notorni po prevarama.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X