Kako izdržati dugačko putovanje avionom?

Kako izdržati dugačko putovanje avionom?

Kako izdržati dugačko putovanje avionom?

Aviokompanija Singapore Airlines je nedavno pokrenula najdužu komercijalnu liniju na svetu, između Singapura i Njujorka. Avion Airbus A350-900ULR (Ultra Long Range) sa produženim doletom je poleteo sa singapurskog aerodroma Changi (SIN) 11. oktobra u 23.37 po lokalnom vremenu, a sleteo je na aerodrom Newark Liberty (EWR) dan kasnije, u 5.29 po lokalnom vremenu, nakon 17 sati i 52 minuta.

Ovako dugačak let postao je moguć zahvaljujući novom modelu Airbus-ovog aviona A350-900ULR čime je započela nova era ultradugih letova, a putnici će se suočiti sa sve većim izazovima savladavanja takvog dugačkog i neudobnog putovanja. Sledi nekoliko saveta kako da dugačak let učinite udobnijim, koliko je to uopšte i moguće.

Kako je zdravlje tokom leta najvažnije putnici bi trebalo za početak da se obuku adekvatno za tako dugo putovanje avionom. Usled dugotrajnog sedenja postoji opasnost od duboke venske tromboze čak i kod zdravih osoba, a posebno kod osoba sa dijabetesom ili kardio-vaskularnim problemima. Da bi se pojava tromba sprečila neophodo je da čarape budu što elastičnije, da nemaju lastiše i da ne stežu. Postoje čak i posebne, medicinske čarape, pogodne za let avionom. Pantalone takođe ne bi trebalo da budu tesne već komforne i dovoljno široke. Isto važi i za obuću – što laganija, bez stezanja pertli.

Tokom leta se možete čak i izuti, mnogo to rade i to se ne smatra nepristojnim, ali izbegavajte da se po avionu šetate bez obuće. Obucite se slojevito, jer u avionu ne može da se podesi klimatizacija pojedinačno po sedištima ili zonama, pa ćete morati da se prilagođavate uslovima koji važe za sve, a uvek je nekome toplije, a nekom drugom hladnije. Najbolje je da imate nešto što možete lako da obučete ili skinete.

Pre leta nemojte da jedete tešku i masnu hranu, da pijete alkohol ili koristite narkotike. Osim što postoji rizik da vas zbog poslednja dva ne puste na let, rizikujete i anskioznost i brojne tegobe tokom samog leta, a možete predstavljati i smetnju saputnicima. Na dugačkim letovima ćete imati više obroka i mogućnost užine van redovnog posluženja, ali uvek sa sobom u ručnom prtljagu imajte neku grickalicu i čokoladu za slučaj da vam se obrok ne dopadne ili ako ogladnite tokom noći. Vodu ne možete da unosite u avion osim ako je niste kupili u tranzitnoj zoni na aerodromu, ali uvek možete da je tražite od kabinskog osoblja.Budući da je u avionima vazduh suv, trebalo bi da pijete više tečnosti po malo, pa je najbolje da zamolite kabinsko osoblje da vam daju flašicu vode.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Sa sobom u ručnom prtljagu uvek imajte priručne sitnice koje vam mogu olakšati dugotrajni boravak u neudobnoj kabini. Neka se u vašem neseseru nađu tablete protiv glavobolje, mučnine, kapi za nos, sirup protiv kašlja u kesicama, bombone, žvake, četkica za zube i pasta, plastična čačkalica, krema za ruke. Putnici u višim klasama obično dobijaju nesesere sa raznim potrepštinama, ali ako letite ekonomskom klasom, možete poneti sami svoje sitnice koje su vam neophodne. Poželjno je imati kod sebe i čepiće za uši, masku za oči ako vam se prispava, a oko vas je buka i svetlo.

Tokom leta se potrudite da radite vežbe i da se šetate koliko god je to moguće. Iskoristite prolaze aviona za istezanje i šetnju. Možete napraviti pun krug sve do repa aviona i nazad, a u prostorima gde se nalaze toaleti i „kuhinja“ za kabinsko osoblje možete neko vreme da se zadržite u ćaskanju sa drugim putnicima ili kabinskim osobljem. Dok ste na svom mestu možete da radite jednostavne vežbe razgibavanja, da istežete ruke, okrećete glavu ili zglobove na rukama i nogama. Preporuka je da se na svakih sat do dva ustane i malo prošeta. Ako želite da spavate, možete da zamolite za ćebe i jastuk da bi vam bilo udobnije.Ono bez čega nikako ne bi trebalo da krećete na dugačak put je neka dobra i lagana knjiga koja će moći da vam popuni vreme i da vas zabavi. Ma koliko da bude dobra ponuda filmova tokom leta, nekada je nemoguće gledati jedan za drugim sve dok avion ne sleti, prosto postane dosadno. Više o ovoj temi možete čitati u našem narednom štampanom izdanju Travel Magazine-a, koji izlazi za Novu godinu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Najduži let u cugu. Presedanjasu najgora ali i tu lepih doživljaja jer moj let do Mexico City je trajao oko 40h,preko Budapest Moscow, Shanona

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X