Kakva su turistička kretanja u Evropskoj uniji

Kakva su turistička kretanja u Evropskoj uniji

Rumuni najmanje putuju u inostranstvo od svih državljana Evropske unije, pokazalo je istraživanje Eurostat-a.

Stanovnici nama susedne zemlje imaju najveći udeo domaćih putovanja, pokazalo je isto ovo istraživanje.

Čak 94 posto svih putovanja ostvarenih u 2017. godini bilo je unutar Rumunije, a samo 6 posto u inostranstvu. Na drugom mestu po udelu domaćeg turizma je Španija gde je devet od deset putovanja u okviru sopstvene domovine (91 posto). Portugal je treći sa 89 posto Portugalaca koji odmor provode u Portugalu i 11 posto onih koji vole da odu u inostranstvo.

Posle ove tri zemlje najveći udeo domaćeg turizma prema broju ostvarenih putovanja imaju Grčka (88 posto), Francuska (87) i Bugarska (86). Na suprotnoj strani liste su Luksemburg, čijih 98 posto stanovnika odmor provodi u inostranstvu, Belgija (80 posto), Malta (68) i Slovenija (62).

Grci se najduže odmaraju

Eurostat-ovo istraživanje je pokazalo i da najduže na odmoru ostaju Grci, skoro 10 dana (9,9) dok su najkraće na putu stanovnici baltičkih zemalja Letonije i Estonije, koji se u putu zadržavaju tek 3,3 dana.

Državljani Evropske unije godišnje obave 1,3 milijarde putovanja sa ukupno 6,4 milijarde noćenja. To pokazuje da prosečno evropsko putovanje traje 5,1 dan. Posmatrajući celu Evropu, čak dve trećine svih putovanja je ostvareno u zemlji boravka (73 posto), naspram 27 posto putovanja u inostranstvo.

Automobil je omiljeno prevozno sredstvo

Evropljani najčešće putuju automobilom, bilo sopstvenim ili iznajmljenim (64%), potom avionom (17%), vozom (11%), autobusom (6%) i brodom (2%). Avion postaje dominantno prevozno sredstvo sa 56% udela kada se posmatraju samo putovanja u inostranstvo, dok se za domaća putovanja automobil koristi u 76, a voz u 13 posto.

Interesantno je da je čak 82 posto putovanja motivisano privatnim razlozima (odmor, poseta porodici i drugo), dok je 18 posto putovanja bilo službeno. Čak polovinu putovanja čini odmor, a 35% je poseta rodbini i prijateljima.

Polovina svih turista u privatnom smeštaju

Istraživanje je pokazalo i veliku popularnost iznajmljenog privatnog smeštaja. Od svih 6,4 milijarde noćenja više od polovine je realizovana upravo u iznajmljenim apartmanima, a samo trećina (32%) u hotelima. Kampovanje voli 6 posto putnika.

Avion kao prevozno sredstvo za putovanja u najvećoj meri koriste stanovnici Malte (63%) što je značajno više od Kipra (49%), Irske (43%) i Luksemburga (42%). Najmanje koriste avion stanovnici Balkana i Češke – u Rumuniji samo 3 posto, u Bugarskoj 5, Češkoj 6, a Sloveniji i Hrvatskoj po 8 posto.

Kolima najviše vole da putuju Slovenci (85%, Portugalci (80%), Česi (79%), Španci i Bugari (77%). Ovo prevozno sredstvo najmanje koriste Kiprani (48%) i Irci (49%).

Vozovi se najviše koriste u Francuskoj (15%) i Nemačkoj (14%), dok Grci i Slovenci jedva da sedaju u voz (tek 1%) kao i Hrvati i Bugari (po 2 posto). Na putovanje brodom se najviše odlučuju na Malti (37%) i u Grčkoj (17%), a autobusom na put odlaze najviše Rumuni i Hrvati (po 19%), Bugari (16%) i Estonci (15%).

Pročitajte još: Koje su najpovoljnije letnje destinacije za Britance. Nemojte čitati online kritike pre posete Beču. Generacija Z insistira na odgovornom turizmu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X