Kakve novosti nam donosi travel industrija u 2018. godini?

Kakve novosti nam donosi travel industrija u 2018. godini?

Kakve novosti nam donosi travel industrija u 2018. godini?

Island i Maroko su primeri destinacija koje su već neko vreme u trendu, a veliki broj turista koji sebi mogu da priušte luksuzni odmor, proteklih nekoliko godina se sve više odlučuju za safari u Africi.

Zašto su ovi trendovi trenutno aktuelni i šta nas čeka u sledećoj godini, pitanja su kojima su se bavili stručnjaci i na osnovu brojnih podataka (prikupljenih od najvećih agencija i turoperatora u Severnoj i Južnoj Americi, Azijsko-pacifičkom regionu, Karibima, Evropi, Africi i Bliskom istoku) napravili su projekcije u vezi sa tim šta će putnici želeti u narednoj godini. Najnoviji izveštaj otkriva da želja za istraživanjem netaknute prirode i manje poznatih destinacija nastavlja da motiviše ljude da putuju. A evo koje sve trendove morate da ispratite u sledećoj godini, ako želite da budete „in“:

Hladno je sada modernije od toplog. Sezonci, koji jednom godišnje odlaze na odmor, sve češće umesto toplih morskih destinacija biraju nešto svežija putovanja. Popularnost Islanda i dalje raste, a ljubitelji krstarenja umesto Kariba često biraju Aljasku. Avanturisti imaju sve više opcija i organizovanih tura do Antarktika i Arktika, pa ukoliko želite da budete trendi, cilj u sledećoj godini treba da vam bude da vidite polarnu svetlost.

Istraživanje novih destinacija je i dalje hit, i putnicima se sugeriše da se otisnu van granica onoga što im je poznato. Travel stručnjaci vam daju zadatak da u 2018. godini odete na bar jedno potpuno novo mesto, ali i da iskusite bar jednu neverovatnu stvar, bilo da je u pitanju plivanje sa delfinima ili vožnja u balonu.

U modi je multigeneracijsko putovanje, trend koji se vezuje za odlazak na odmor sa familijom, i koji je u u stalnom porastu od 2010. godine. Osim što je zabavna, ovakva vrsta odmora će vas povezati sa bakom, dekom ili ujakom koga niste dugo videli, jer lepe zajedničke uspomene sa putovanja formiraju jake veze, a anegdote će se godinama prepričavati na porodičnim skupovima.

Iskusite Afriku. Južna Afrika je avanturistička destinacija broj 1 za 2018. godinu, ali divljina Bocvane i Kenije i sukovi Maroka su takođe veoma primamljivi i predstavljaju samo deo ponude ovog šarenolikog kontinenta. Safari je integralni deo afričkog iskustva, a moderni putnici treba i da podrže održivi turizam i očuvanje divljine zemalja u koje putuju.

Budite putnik, a ne turista. Iskustva koja se ne mogu pronaći u vodiču ili brošuri, prilika da se upoznaju lokalci, besciljna šetnja ulicama i spontana otkrića su najbolji način da se upozna destinacija. U blažoj varijanti, za okorele turiste koji bi da bar malo iskuse kako je to biti putnik, organizuju se škole kuvanja i lokalnih zanata, jezičke radionice ili degustacije vina i domaćih specijaliteta.

Od trendova, primetna je i sve veća želja za ljudskim kontaktom. Možda zvuči smešno, ali u eri komunikacije putem pametnih uređaja i društvenih mreža, ljudi više ne umeju da se povežu u realnom životu. Putovanja nam omogućavaju da upoznamo različite ljude i da ostvarimo kontakte koji mogu da prerastu u nešto više – prijateljstvo ili romantičnu vezu.

Primetan je i porast potražnje neobičnog smeštaja, kao što su iglui u Norveškoj, privatni zamkovi ili spavanje pod vedrim nebom u savani ili pustinji. Sa sve većom ponudom ovakvih smeštaja na platformama kao što je Airbnb, i njihova cena postaje pristupačnija.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X