Karnevalska bajka – Venecija

Karnevalska bajka – Venecija

Karnevalska bajka – Venecija

Raskošni bal na vodi, dvorski sjaj, srednjovekovni kostimi i dekorativne maske na šarmantnoj dami Jadrana – Veneciji uvode u svet karnevalske fešte koja se obeležava svake godine krajem februara ili marta.

Karneval se održava pre početka uskršnjeg posta po kalendaru Katoličke crkve, a karnevalski dani su prilika za prerušavanje u vešticu ili đavola. Dani karnevala su poslednja prilika da maskirani izigravate klovna, kralja ili nešto treće. Možete biti nečija dvorska svita ili izgledati kao čovek koji je promašio 21. vek i vratio se u srednji jer mašta može svašta. U bajkovitom carstvu boema, plesača i umetnika biti ne maskiran je šteta. Dakle, jeste li odabrali masku? Računam da jeste i želim Vam dobrodošlicu na spektakl. U širem izboru i raznim bojama je columbina koja pokriva gornji deo lica i pravi se od čipke ili plastike, zatim bauta prikriva celo lice i nema otvor za usta, a ove godine je posebno interesantna ljubičasta bauta i ljubičasti kostim, zatim moretta koja se nosi uz šešir ili ogrtač, tabarro i larva u beloj boji napravljena u vosku. Sve maske i kostimi nose se uz lepezu, kišobran, naočare ili neki drugi rekvizit.

Benvenuto još jednom u karnevalsko pozorište! Pozornica je trg sv. Marka. Igra se u tri čina. Zavesa je podignuta. Uloge su različite i več u prvom činu gledamo maskirane učesnike koji ponosno plešu i poziraju turistima i fotoreporterima. U atmosferi slavlja i gužve fotoaparat je stvar bez koje se ne može. Svuda je smeha i svaki most je prepun turista. Raspoloženi gondolijeri veselo veslaju kroz kanale, a turisti fotografišu i dopunjavaju albume. Grad se pretvorio u grad čuda neko neobično mesto na karti sveta. Sve je neobično, ništa obično.

Namerno uđoh u neke ulice da tražim magnete u obliku karnevalske maske i narukvice, a slučajno se zaglavih u gužvi i nema natrag, ne odustajem. Sve prečice vode do mosta Rialto , a na Rialtu drugi čin počinje.

Dok čekamo koncert neke italijanske grupe posmatramo paradu dekorativnih kostima, šarenilo perja, harmoniju boja oko mostova i lepezu sunčevih zraka koja vodi Jadrana daje zlatnu boju.

A treći finalni čin je u utorak pred zatvaranje karnevala – odabir najlepših sinjorina, maski i kostima. Tokom karnevala svakog vikenda postoji program gde se organizuju različite manifestacije poput parade gondolijera koji je jedinstveni bal na vodi pod maskama.

Iz daleke prošlosti znamo i ne znamo da nošenje maski ima dublje žnačenje i poruku od pukog spektakla i svečanosti koja se organizuje svake godine i kojom paradira masa turista. Naime, šminkanje muškaraca i žena kao i svakodnevno maskiranje bilo je dozvoljeno Venecijancima. Tako su krili svoj identitet, bežali od plaćanja kockarskih dugova i maskirani prisustvovali različitim balovima. Vodili su život pod maskom. U tom razvratu više se nije znalo ko pripada kom staležu, svako je mogao da bude sa svakim. Poenta ovog rasula je da čežnja za slobodom i prevazilaženjem razlika utočište pronalazi u prerušavanju i maskiranju stanovništva. Otuda tradicija nošenja maski na karnevalskoj fešti, a nastanak karnevalskog slavlja vezuje se za pobedu Mletačke republike nad neprijateljima. Meštani su tada priredili proslavu na trgu sv. Marka i to su počeci venecijanskog karnevala koji je vremenom postao sofisticiran spektakl. Turisti misle i ne misle da se fotografisanje sa učesnicima karnevala naplaćuje. Ne! Fotografisanje se ne naplaćuje tokom karnevala, a tokom ostalih meseci ulični žongleri naplaćuju forografisanje. Za vreme karnevala na piazza San Marko cene su enormno više od uobičajenih, a oko kanala Grande u granicama normale.

Već pada mrak, a karnevalska magija polako nestaje. Skidamo maske jer je vreme da otplovimo ka luci Punta Sabioni. Na blokčiću pišem pozornica je prazna, zavesa spuštena, aplauz, kraj spektakla za danas, a zvanični kraj karnevalske predstave je u utorak 28. februara.

Možda opet zalutamo u ovu lagunu, možda nekada jer smo putnici u prolazu koji dođu slučajno, a vrate se namerno baš ovde, nekada. Arrivederla!

Author: Jovana Jovanović

Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Predivan tekst! Jasno,
    precizno,prelepo,upecatljivo. hvala autorki!

    Pošaljite odgovor
  2. ponajem autorku lep tekst lepa ona uvek nas kul iznenadi pricama sa putovanja…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X