Karpatos, biser Dodekaneza

Karpatos, biser Dodekaneza

Karpatos, biser Dodekaneza

Karpatos se nalazi na jugu Egejskog mora, na podjednakoj udaljenosti od Krita i Rodosa. To je drugo po veličini ostrvo iz grupe Dodekaneza.

Ostrvo još uvek odoleva masovnom turizmu, a poznato je po velikom broju peščanih plaža i tradicionalno uređenim selima.

Glavni grad je Karpatos, ili Pigadija, koji se nalazi na jugoistoku ostrva. To je ujedno i luka sa mnoštvom klubova i barova. Na obodu grada se, na oko 3km dužine, prostire peščana, lepo uređena plaža. Pored luke u glavnom gradu, postoji još jedna na severu ostrva – luka Diafani, u blizini sela Olimpos. Olimpos je mesto koje posetiocima potpuno oduzima dah. Prepoznatljivo je po tradicionalnoj arhitekturi i izuzetno očuvanom folkloru i tradiciji.

 

 

 

 

Preko 30 grčkih ostrva u ponudi www.mediteraneo.rs

 

U autentičnim tavernama i restoranima, sa kariranim stolnjacima i drvenim stolicama, kako u glavnom gradu, tako i u svim ostalim mestima ovog ostrva, možete probati najukusnija grčka tradicionalna jela. Ne propustite da probate lokalni specijalitet – makarunes, nešto poput paste sa lukom.

 

 

Otkrijte sve čari predivne Grčke
www.visitgreece.gr

 

 

 

 


Najlepše plaže na Karpatosu
U blizini aerodroma, na jugu ostrva, nalaze se plaže koje karakteriše sitan beli pesak. Najpopularnije su: Diakoftis, Đavolja plaža, Damatria i Agriopotamos (nudistička).

Duge peščane i vrlo vetrovite plaže možete naći u zapadnom delu: Arkasa Leucadius i Finiki (najpoznatije).

Plaže na samom severu, do kojih se može doći isključivo čamcima, su: Diafani, Forokli i Vananda.

Ako ste ljubitelji manjih, šljunkovitih i ne tako vetrovitih plaža, onda su za vas pravi izbor plaže u istočnom delu ostrva: Achata, Karpatos Beach, Kato Lakos i Apella.

Plaža Apella je od glavnog grada udaljena oko 18km. Nalazi se u predivnoj uvali, a sitni beli pesak, besprekorno čista voda azurne boje, borovi u kombinaciji sa stenama koje okružuju ovu plažu pružiće vam maksimalno uživanje. Do plaže je najlakše doći čamcima, koji redovno polaze iz luke Pigadia. Možete stići i automobilom ili motorom, ali ova opcija je znatno teža. Ne postoje smeštajni objekti, niti zakup bilo kakvog smeštaja oko ovog divnog zaliva, što svakako doprinosi očuvanju prirodne lepote plaže. Najbliže naselje je Mirtonas, na oko 2km od Apelle.

Šta posetiti i videti na Karpatosu:
Kapelu Agia Fotini i Arheološki muzej u gradu Pagadija
Crkvu Agia Sofija u mestu Arkasa
Neptunovu pećinu u gradu Pigadija
Diogenisov grob u mestu Aperi
Rimski akvadukt u mestu Lefkos
Eftampatoisu, crkvu koju su uništili Turci, a koja je imala je 7 vrata. Sada se mogu videti samo drevne ruševine.
Muzej folklora u mestu Otos
Crkvu Agios Joanis koja je sagrađena u pećini. Nekada je to bila tvrđava koja je štitila lokalno stanovništvo od pirata, a u njoj je pronađeno blago – zlatne funte.

Korisne informacije za boravak u hotelima:
>
Nemojte bacati toalet papir i otpatke u WC šolju. Ako se zapuši, odgovornost je lično Vaša.
> Hoteli ne garantuju bezbednost stvari ostavljenih u sobi. Zato se savetuje korišćenje sefova. Preporučujemo da se brižljivo starate o svom novcu, a naročito o putnim ispravama, jer ni hotel ni agencija ne odgovaraju za bezbednost istih.
> Odjava, tj. Check-out iz hotela je do 12.00č. Hotel takođe može propisati i različite termine.
> Isključite sve uređaje u sobi pre odlaska na spavanje ili izlaska iz sobe. Proverite da li ste dobro ugasili cigarete, pre nego što ih bacite u kantu za otpatke.
> Na plažama obratite pažnju na sigurnosne zastavice i poštujte njihovo značenje: crvena – zabranjeno kupanje, žuta – kupanje uz maksimalni oprez, zelena – dozvoljeno kupanje. Obavezno koristite zaštitna ulja i kreme, suncobrane, kape ili šešire, naročito u vreme kada je sunce najjače.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X