Kina suspenduje putovanja u Severnu Koreju

Kina suspenduje putovanja u Severnu Koreju

Kina suspenduje putovanja u Severnu Koreju

Samo nekoliko sati pre početka prve zvanične posete američkog predsednika Trampa Narodnoj Republici Kini, vladini zvaničnici ovog azijskog giganta su izdali naređenje domaćim turoperatorima da suspenduju sva putovanja u severnokorejsku prestonicu Pjongjang.

Uz rastući pritisak na Kinu da se zvanično usprotivi severnokorejskom razvoju nuklearnog oružja, zemlja je počela da donosi neke odluke u tom smeru, a prvi je na udaru bio turizam. Turističke agencije u gradu Dadongu, koji se nalazi u neposrednoj blizini Severne Koreje, dobile su instrukcije prošle nedelje da će od sada moći da organizuju samo jednodnevne izlete u severnokorejski gradić Sinuiju (lociran blizu granice). Većina agencija koje organizuju putovanja u Severnu Koreju nalazi se upravo u Dadongu, i trenutno nisu u mogućnosti da putnike vode u Pjongjang ili bilo koji drugi deo zemlje, osim u Sinuiju.

Agencije su zabrinute i nadaju se da će zabrana biti ukinuta kada se slegne prašina oko Trampove posete. Inače, prema nekim podacima, Severna Koreja od turizma godišnje zaradi oko 44 miliona dolara, što ovoj zemlji predstavlja jedan od retkih prihoda iz inostranstva, nakon što su joj Ujedinjene nacije prošle godine uvele sankcije.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *