Košer – osnovna pravila

Košer – osnovna pravila

Košer – osnovna pravila

Kada ste u gostima kod Jevreja, ili oni kod vas, bilo bi dobro da pripazite na sledeća pravila pripremanja jela, poznata pod nazivom košer, a odnose se na ono što je dobro (dozvoljeno). Ako ste vi u gostima, ne morate se brinuti šta je dozvoljeno za pripremu, ali pokušajte bar da ne insistirate na „nemogućim stvarima“ za stolom, iako će vam oprostiti zbog neznanja.

Košer hrana poštuje sledeća pravila: zečetina, svinjetina, meso kamile i glodara nisu košer, zato što te životinje nemaju dve karakteristike: nisu preživari i nemaju razdvojena kopita. Ptice moraju da ispune neke karakteristike da bi mogle da se smatraju košer-hranom, i to je unapred određeno propisima, dok ribe moraju imate krljušt i peraja da bi bile košer. Školjke i sve ostalo što živi u moru, a nije riba, nije košer. Insekti, naravno, nisu košer. Idemo dalje: meso i mleko ili meso i derivati mleka ne smeju se mešati (na primer, sir i šunka!). Meso koje je košer mora se dobiti posebnim postupkom, a mora ga pripremiti posebna osoba, zvana šočet. Isto važi i za vino i sir, u čijoj proizvodnji mora učestvovati barem jedan Jevrejin…

Dakle, ako odete u Izrael, ili u jevrejsku četvrt, nemojte se čuditi neobičnim običajima koje smo vam opisali. Slobodno kupite nešto i probajte! Možda je… sjajno! Ali, nikad nemojte u tradicionalnom jevrejskom restoranu tražiti… svinjetinu sa sirom, recimo.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X