Krempita u Budimpešti

Krempita u Budimpešti

Krempita u Budimpešti

Znam! Izgleda grozno na naslovnoj fotki, ali ne!!! Iako razljepljena, ovo je po meni najukusnija krempita na svijetu i jedan od ukusnijih kolača, uopće! A ova žena zna!

Naime, pita je bila samo slatka kora/tijesto, da bi se revolucionarni slastičar dosjetio da koru namaže kremom kako bi oduševio caricu Sisi… I tako je nastala krempita! Hvala Sisi!

Slastičarna u Budimpešti u kojoj je nastala prva krempita je ostala na istom mjestu i dan danas zadržala istu formu, okus kolača, autentičan ambijent… odiše posebnim šarmom, kao i sama posluga koja krempite nanosi kao na traci… Ljudi konstantno ulaze i kupuju “krempite u papir”, a samo strpljivi i sretni mogu obradovat svoja nepca sjedeći unutar slastičarne! Mala je.

Dok ispred čekate red iskoristite priliku da uhvatite “jaja”, naravno da ne mislim na sastojak recepta za krempitu, vec kip konja preko puta slastičarne! Kazu da je za sreću, pa zašto ne?!

Sve sam ovo saznala u samoj Budimpešti, ali pravi razlog posjete je bio najljepši kafe u Svijetu! Da! Nalazi se u Budimpešti! Kao i treća u Svijetu najveća zgrada parlamenta, nego, vratimo se na kafe!

New York kafe u Budimpešti je godinama proglašavan najljepšim kafeom od strane… Svih! I doista je prekrasan! Ljepotu kompletnog interijera nije moguće dočarati fotografijom, valjda je sa tim interijerima kao sa ženama?! Ružna, ali fotogenična i obratno!

Cijena dvije kafe i dva kolača me je izula iz cipela, ali sam ostavila bakšiš! Halal im bilo! Posebna se priča osjeti u tom kafeu, ali tako i u cijeloj Budimpešti! Ulicama je vihorio vjetrić koji šapuće bogatu historiju, ali i historijske priče koje kao da grad nije smio pričat, a kamoli zapisat! Beč u to vrijeme nije dao ispred sebe ni Budimu ni Pešti, a danas ga steže majka Evropa! Ma, ni sama mu nisam davala značaja. Koliko puta sam prošla kroz Mađarsku, a nikad nisam imala potrebu da ga posjetim. Činilo mi se ko gubljenje vremena, smatrajući da nikakve razlike nema u usporedbi sa Beogradom ili Zagrebom, kao da je to neka zemlja čorbe, ajvara i graha i naše Arizona pijace! Pogriješila sam mnogo! Budimpešta je jedini grad koji jedva čekam opet posjetiti!

Author: Nana Torlak

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X