Krstarenje Nilom od Asuana do Luksora

Krstarenje Nilom od Asuana do Luksora

Krstarenje Nilom od Asuana do Luksora

Ukoliko putujete u Egipat kako biste razumeli ovu zemlju i njenu istoriju, krstarenje Nilom od Asuana do Luksora je sjajna preporuka.

Na samo nekoliko sati leta avionom od našeg regiona, nalazi se drugi svet… Za neke odličan, za neke teže razumljiv, ali predivan… Nasmejani ljudi vas dočekuju na aerodromu rečima „dobrodošli u moj dom“, koji će postati i vaš dom, jer se ovde dešavaju čudesne stvari.

Ukoliko putujete u Egipat kako biste razumeli ovu zemlju i njenu istoriju, krstarenje Nilom od Asuana do Luksora je sjajna preporuka. Od aerodroma u Hurgadi do Asuana prevešće vas udobni autobusi, a zatim započinje vaše putovanje. Luksuzni brod sa 5 zvezdica biće vaš dom, naredna četiri dana.

Nakon pića dobrodošlice na brodu, može da počne obilazak glavnih znamenitosti Asuana. Vodič će vas pratiti kroz grad, gde ćete videti stari gradski suk, džamiju i promenadu, gde se ujedno nalazi i mnoštvo brodića za krstarenje Nilom.

Rano ujutro od Asuana se autobusom može otići do Abu Simbela – sa hramovima uklesanim u stenama, na zapadnoj obali jezera Naser. Ovde ćete uživati u prelepom izlasku sunca između impresivnih statua. Kada krenete natrag, zaustavljate se kod ostrva File – nizvodno od asuanske brane i jezera Naser. File je drevni egipatski hram. Nakon ovoga se vraćate na brod i nastavljate krstarenje ka mestu Kom Ombo.

Kom Ombo je poljoprivredni grad čuven po ptolomejskom hramu koji se ovde nalazi. Ovde se zaustavljate i obilazite hram. Od Kom Omba krtsarenje se nastavlja ka mestu Edfu – do hrama se odlazi autobusom, a unutar njega se mogu videti fantastični spomenici iz grčko-rimskih vremena.

Poslednji grad pre Luksora je Esna gde prolazite kroz prevodnicu. Na ovom mestu se reguliše saobraćaj svih brodova koji plove Nilom.

Poslednja stanica je Luksor – najinteresantniji grad gornjeg Egipta. Ovde se mogu videti hram Karnak ili hram u Luksoru na zapadnoj obali ili se može posetiti muzej koji se nalazi na promenadi. Gliserima se možete prevesti do istočne obale, kako biste posetili Dolinu kraljeva, sa čuvenom Tutankamonovom grobnicom ili Dolinu kraljica.

Ovo krstarenje Nilom pružiće vam jedan opšti pogled na istoriju, tradiciju, kulturu i religiju Egipta, a pružiće vam i trenutke opuštanja i uživanja poput nekadašnjih vladara. Pre odlaska na aerodrom, obavezno posetite malu fabriku papirusa ili alabastera, kako biste poneli sa sobom lepe uspomene, tj. suvenire sa ovog putovanja.

Ukoliko želite da vaše krstarenje traje duže, opredelite se za obrnuti pravac krstarenja – od Luksora do Asuana. Program je isti, ali više vremena provodite u krstarenju, odmarajući se na samom brodu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

2 Komentara

    • Jedna od agecnija koja ima u ponudi krstarenje Nilom je 1 A travel.

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X