Krstarenje Rajnom ili Dunavom? Težak izbor!

Krstarenje Rajnom ili Dunavom? Težak izbor!

Krstarenje Rajnom ili Dunavom? Težak izbor!

Rajna i Dunav protiču kroz najlepše evropske pejzaže, sa brojnim zamkovima, katedralama, bajkovitim selima i prirodnim lepotama koje se mogu videti usput.

Budimpešta, Beč, Bratislava i Beograd su evropske prestonice kroz koje prolazi Dunav, ali su i na Rajni iznikli brojni važni gradovi, između ostalih – Bazel, Strazbur, Majnc, Koblenc, Bon, Keln, Leverkuzen, Diseldorf, Uterht i Roterdam. Zahvaljujući kanalima koji Dunav i Rajnu spajaju sa manjim evropskim rekama, u itinererima krstarenja se mogu naći i gradovi kroz koje ne protiču, kao što su, na primer, Amsterdam, Salcburg i Nirnberg.

Dvorac Katz, Rajna

Brojne kompanije nude najrazličitija krstarenja, koja se razlikuju po trajanju (uglavnom od sedam do deset dana) i temama (istorijske, vinske, gastronomske, muzičke, pa čak i jevrejskog evropskog nasleđa).

Bratislava, Dunav

Duž Rajne, pejzažima dominiraju vinogradi i stari dvorci i zamkovi, a degustacije vina su odlična dopuna istorijskim obilascima. U delu reke koji je nazvan „romantična Rajna“ može se videti 40-ak dvoraca i tvrđava, brojne crkve i tornjevi, od kojih su mnogi restaurirani i pretvoreni u hotele i restorane. Turizam je veoma razvijen, pa se često organizuju izleti u vinskim regijama i manjim, očuvanim mestima.

Vinogradi, Gornja Rajna

U Rideshajmu, na primer, možete posetiti lokalne vinarije i probati nekoliko vrsta domaćeg rizlinga, ali i obići Muzej mehaničke muzike, sa zanimljivom kolekcijom instrumenata. Fanovi Formule 1 neće želeti da propuste priliku da posete stazu u Manhajmu, dok će ljubitelji dizajna uživati u savremenom dizajnu eksponata muzeja Vitra u Bazelu. Uprkos romantičnosti, Rajna je važan vodeni put kojim plovi veliki broj industrijskih barži.

Koblenc, Rajna

Dve najatraktivnije tačke na krsterenjima Dunavom su Budimpešta i Beč. Večernji ulazak kruzera u Budimpeštu je iskustvo koje se zauvek pamti, sa osvetljenim veličanstvenim zdanjima uz reku. U bavarskom gradiću Pasau, putnici jasno mogu da vide različite boje vode tri gradske reke – mutno-smeđi Dunav, zeleni In (uliva se u Dunav sa juga) i tamni Ilc (uliva se u Dunav sa savera).

Zamak Drachenburg, Rajna

Pasau, Dunav

Beč je nepresušni izvor inspiracije za svako putovanje, pa je tako i sa krstarenjima. Među zanimljivijim organizovanim izletima je poseta Španskoj konjičkoj školi, gde ćete videti čuvene lipicanere. Konkurenciju „romantičnoj Rajni“ predstavlja dolina Vahau u Donjoj Austriji, između gradova Melk i Krems, koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Ovde se ističe arhitektonska lepota opatija Melk i Gotvig, a osim degustacije vina, probaćete i domaću kajsijevaču.

Melk, Dunav

Estergom, Dunav

Kada je reč o istoriji, Dunav prednjači bar po tome što u svojoj ponudi mnoga krstarenja ovom rekom imaju i posetu Vinči – upoznavanje najnaprednije praistorijske kulture na svetu (period 5.700 – 4.500 godina pre hrišćanske ere). Na ovoj ruti brojni su ostaci rimske kulture, budući da je Dunav vekovima predstavljao granicu ovog carstva. Na Rajni će posebno uživati ljubitelji srednjovekovne istorije. U malom gradu Vitenburgu, na primer, saznaćete više o katoličkom kaluđeru Martinu Luteru, koji je upravo ovde u 16. veku započeo protestantsku Reformaciju. Pojedine cruising kompanije organizuju i krstarenja posvećena Drugom svetskom ratu.

Rajna

Na rečnim krstarenjima na meniju su uglavnom regionalni specijaliteti i vina. Kruzeri koji plove Dunavom poslužuju najlepše slatkiše austro-ugarske škole, kao što su štrudla od jabuke, saher i esterhazi torta, a među delikatesima je i bečka kafa. Sa druge strane, dok posmatrate romantične rajnske pejzaže, otkrićete da li više volite suve ili slatke rizlinge, ili preferirate čuveno kelnsko pivo.

Beč, Dunav

Ulm, Dunav

Jedna od zanimljivijih opcija je krstarenje u vreme zimskih praznika, kada u Beču, Kelnu, Lincu i brojnim drugim gradovima zablistaju božićni marketi i sve miriše na kuvano vino i tradicionalne kolačiće.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X