Krstarenje rekom Rajnom

Krstarenje rekom Rajnom

Krstarenje rekom Rajnom

Konačno smo probali i to. Krstarenje rekom, tačnije sedmodnevno krstrenje rekom Rajnom od Strazbura u Francuskoj, do Kelna u Nemačkoj, na brodu M/S River Discovery II, danske kompanije CruiseAway. Ah, kakvo predivno iskustvo!

Krstarenja su oduvek predstavljala vrhunsko iskustvo, koje u svojim mislima vezujemo za daleke tropske destinacije i bogate ljude. Kruzere doživljavamo kao mesta potpunog hedonizma, čiji su brojni sadržaji koncipirani tako da zadovolje prohteve svakog putnika, dok ponuda brodskih specijaliteta predstavlja san svakog gurmana. Pretpostavka je da je za sve to potrebno izdvojiti ogromne sume novca, tako da jedan prosečan putnik sa ovih prostora često nema hrabrosti ni da zamisli sebe na nekom kruzeru.

Ovakav stereotip proistekao je iz činjenice da ponuda ove vrste putovanja dugo nije bila zastupljena na tržištu, tako da naši putnici nisu imali priliku da se bliže upoznaju sa njenim brojnim mogućnostima. Tek poslednjih desetak godina, morska i prekookeanska krstarenja postaju dostupna u ponudi turističkih agencija i zahvaljujući tome, mnogi pojam krstarenja vezuju isključivo za morska i daleka prekookeanska putovanja. Sa druge strane, već godinama, sve su popularnija rečna krstarenja! Kao i u slučaju morskih krstarenja i ovde dominiraju predrasude o visokim i nepristupačnim cenama aranžmana, kao i averzija prema brodskom smeštaju, jer ljudi često brodske kabine doživljavaju kao skučene, klaustrofobične sobice, bez dnevnog svetla. Uz to, mlađa populacija krstarenja izbegava i zbog predrasuda o tome da je ovaj koncept prilagođen isključivo starijim putnicima i njihovim potrebama, sa malo zabavnih sadržaja.

Srećom, u poslednje vreme i na našem tržištu primetan je rast ponude različitih vrsta rečnih krstarenja, te samim tim raste i interesovanje potencijalnih putnika. Ipak, pošto su rečna krstarenja na našim prostorima za sada i dalje velika nepoznanica, ovog leta smo u saradnji sa kompanijom „CruiseLand“ (koja je predstavnik čuvene danske kompanije „CruiseAway“ za tržište Srbije) pošli upravo ne jedno takvo putovanje dolinom Rajne, od Strazbura u Francuskoj, do Kelna u Nemačkoj, sa kojeg vam prenosimo svoje utiske…

O brodu M/S River Discovery II
Počećemo od najvažnijeg dela svakog krstarenja, a to je brod, koji je bio naš dom tokom celog putovanja. M/S Discovery II je najnoviji brod u floti CruiseAway-a i jedan je od kruzera najviše klase ove kompanije. Tokom ovogodišnje sezone, od jula do oktobra 2017. godine, putnici su na raspolaganju imali 12 krstarenja, na rutama od Strazbura do Kelna rekom Rajnom, kao i od Beča do Bukurešta, Dunavom.

Kruzer poseduje četiri palube. Na Odyssey, Explorer i Navigator palubi locirane su kabine, dok je Solaris paluba otvorena, nalazi se na vrhu broda i idealna je za sunčanje, razgovor uz čašu vina i uživanje u prelepim pejzažima. Na ovoj palubi postoji i savim dovoljan prostor za pušače, pored dve male terase na pramcu i krmi broda, gde je pušenje takođe dozvoljeno. U svim ostalim delovima broda pušenje je strogo zabranjeno. Gostima je na raspolaganju 85 soba i apartmana, a maksimalan broj putnika je 170, što doprinosi intimnoj i prijateljskoj atmosferi, ali i omogućava osoblju da se u potpunosti posvete gostima, veoma često i uz krajnje personalizovanu uslugu.

Što se tiče smeštaja, u ponudi su standardne sobe na Odyssey palubi, standardne sobe sa francuskim balkonom na Explorer i Navigator palubi i apartmani na Navigator palubi. Standardna soba za dvoje je prostrana (16m2) i opremljena poput hotelskih soba visoke kategorije (ormari sa dovoljno prostora, ofingera i sl., sto, stolica, TV, telefon, sef, klima sa daljinskim upravljačem za individualnu kontrolu), sa moderno uređenim kupatilom i velikim duplim prozorima. Standardna soba za dvoje na Explorer i Navigator palubi, uz sve nabrojano, ima i francuski balkon i mini-bar, dok se apartmani na Navigator palubi posebno izdvajaju svojom prostranošću (21m2), delom za sedenje (sofa i sto) i aparatom za kafu. Vrhunac ponude je apartman Elvis Presley, koji se prostire na 31m2 i ima poseban Yamaha audio-sistem, zavese na daljinsko upravljanje, krevet sa podesivim uzglavljem, ali i kupatilo koje pored tuš-kabine poseduje i đakuzi.

Od brojnih usluga i pogodnosti, izdvajamo besplatan wireless internet na celom brodu, audio sistem za praćenje i slušanje vodiča prilikom organizovanih ekskurzija (dostupan svakom gostu u svakoj sobi), mini-teretanu (sa trakom za trčanje, tegovima i još nekoliko sprava za fitnes), biblioteku (u kojoj se mogu pronaći zanimljivi naslovi na više svetskih jezika), društvene igre, a ukoliko poželite, možete kupiti i neki od simpatičnih brodskih suvenira.

Važan deo svakog putovanja je gastronomska ponuda. Pored doručka koji predstavlja nešto bogatiji buffet, tj. „švedski sto“, ručak i večera su koncipirani po principu „a la carte“ menija. Jela su raznovrsna i inspirisana lokalnim i internacionalnim specijalitetima, a možete birati između mesnog i vegeterijanskog menija. Uz to, od 07.00h se služi rani doručak u vidu slatkih i slanih peciva, dok se od 17.00h uz čaj i kafu poslužuju kolači. Posle 22.30h, za one koji uveče vole da još nešto prezalogaje, organizovana je večernja „užina“. Kafa, čaj i topla čokolada su tokom celog putovanja besplatni u oba lounge-a. U Coctail lounge-u se pića služe od podneva, a svako veče se za goste organizuju zabave sa živom muzikom.

Jedna od najvećih prednosti krstarenja je da možete obići veliki broj destinacija uz minimalno deranžiranje. Ne morate organizovati prevoz, više različitih smeštaja, obroke, vodiče… sve je to već obezbeđeno i organizovano za vas. Od trenutka kada kročite na brod i raspakujete svoje kofere, ne morate da brinete ni o čemu do kraja putovanja. Na vama je samo da se opustite i uživate. Za vas su obezbeđeni vodič, prevoz do mesta ili atrakcije koja se obilazi (ukoliko je na većoj udaljenosti od broda), a često su organizovane degustacije lokalnih vina, piva, sireva i ostalih delikatesa. Naravno, ukoliko procenite da biste radije posetili neki od lokalnih tržnih centara ili restorana, niste u obavezi da budete deo grupnih ekskurzija, dokle god poštujete jedno pravilo: uvek se morate ukrcati na brod u dogovoreno vreme pred isplovljavanje! Pored standardnog paketa ekskurzija sa lokalnim vodičima, postoje i fakultativni izleti za koje se možete prijaviti i koji se dodatno plaćaju.

Suština rečnog krstarenja je uživanje. Ako se odlučite za ovakav vid putovanja, dobićete sve u jednom: naučićete nešto zanimljivo o istoriji, kulturi i umetnosti više destinacija i probaćete lokalne gastronomske specijalitete. Krstarenja nisu izmišljena zbog starijih ljudi, ali činjenica jeste da njima ovakav vid turizma najviše odgovara. Mogućnost da se mnogo vidi uz minimalni napor, uz puno vremana za odmor i druženje svakako je primamljiva seniorima. Ali krstarenje je idealno i za one koji žele sadržajan odmor uz malo planiranja, one koji bi manje da se šetaju i razgledaju, a više da odmaraju, a tokom našeg putovanja shvatili smo da i roditelji sa decom mogu da iskoriste prednosti kruzera. Na mališane plovidba rekom ostavlja snažan utisak, a nove destinacije koje se nižu i zabavni sadržaji uspevaju da ih zadrže zainteresovanim. A onima koji se kreću od tinejdžerskih do nekih srednjih godina, krstarenje takođe pruža priliku za relaksirano otkrivanje prelepe prirode, čarobnih mesta i zamkova na obalama reka, za degustiranje odličnih vina, piva, rakija, likera i sl., za nove avanture i najoriginalnije postove na socijalnim mrežama…

Krstarenje

1. dan

Tokom ranog popodneva stigli smo na brod M/S Discovery II, usidren u Kelu (Kehl), nemačkom gradiću na istočnoj obali Rajne, preko puta francuskog grada Strazbura. Nakon smeštanja u sobe, okrepljujućeg obroka i kapetanovog uvodnog obraćanja putnicima uz zdravicu penušavim vinom, popodne i veče bili su rezervisani za slobodne aktivnosti, kao što su upoznavanje sa brodskim sadržajima ili večernji obilazak grada (Strazbur i Kel).

2. dan – Strazbur

Odmah nakon doručka, čili i odmorni krenuli smo na našu prvu ekskurziju. Na brodu smo dobili audio-uređaje koji su nam bili na raspolaganju tokom celog putovanja. Uz pomoć slušalica, mogli smo da se krećemo slobodno i da na udaljenosti do 50m od vodiča nesmetano slušamo njegova zanimljiva izlaganja. Iz Nemačke, u kojoj je brod bio usidren, autobusom smo prešli most i, voila, obreli se u Strazburu (Strasbourg), u Francuskoj. Lokalni vodič nam je skrenuo pažnju na to da starije generacije i dalje pamte granične punktove između dve zemlje, locirane upravo na rajnskim mostovima, i vreme kada je bilo potrebno nositi pasoš sa sobom. Ali mladi o tome ništa ne znaju, jer Kel i Strazbur danas povezuju redovne tramvajske i autobuske linije i kretanje je potpuno slobodno. Inače, Strazbur se zbog izuzetno dobro očuvanog starog gradskog jezgra od 1988. godine nalazi na Listi kulturne baštine UNESCO-a, a gradskom panoramom dominira katedrala Notrdam (Cathédrale Notre-Dame), impresivna gotska građevina, poznata kao crkva sa najvišim tornjem u Francuskoj (142m). Među nezaobilazne atrakcije spada i deo grada Mala Francuska (Petite France), u čijim starim uličicama se nalaze brojni restorani koji služe tradicionalna jela alzaške regije, a mi vam preporučujemo najpoznatije od njih – kobasicu choucroute (sauerkro

ut). U Strazburu se nalaze i neke od najvažnijih institucija Evropske unije: Evropski parlament, Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava. U pauzi između šetnji, možete se odmoriti u brojnim parkovima, od kojih neki predstavljaju prave bisere pejzažne arhitekture. Pored posete Strazburu, oni koji se prijave za fakultativni izlet, mogu otići i u obilazak alzaškog gradića Rikvira (Riquewihr), poznatog po očuvanoj srednjovekovnoj arhitekturi i vinu rizlingu.

3. dan – Špejer / Majnc

Brod u jutarnjim časovima uplovljava u Špajer (Speyer), gradić sa 50.000 stanovnika, koji su pre 2.000 godina osnovali Rimljani i koji spada među najstarije gradove Nemačke. O njegovom nekadašnjem značaju svedoči veličanstvena katolička Katedrala (Kaiserdom zu Speyer), u kojoj se nalaze grobnice osam nemačkih vladara i koja predstavlja jedno od najlepših romaničkih zdanja Evrope. Zbog toga je od 1981. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Zatim se putovanje Rajnom nastavlja i u kasnim popodnevnim časovima sa Solaris Deck palube, uz čašu vina možete uživati u pogledu na brojna monumentalna zdanja, zamkove i visoke crkvene tornjeve, dok brod uplovljava u Majnc (Mainz), prestonicu i najveći grad nemačke savezne države Rajnaland-Palatinat. U ovom gradu, čija istorija takođe počinje u vreme Rimljana (o čemu svedoče dobro očuvani ostaci Izidinog hrama iz I veka hrišćanske ere, koji je otvoren za posetioce), rođen je Johan Gutenberg. Njegov muzej (Gutenberg Museum), u kome je izložena i originalna Biblija štampana na Gutenbergovoj presi, predstavlja jednu od najvećih gradskih atrakcija. Uz veliku romaničku Katedralu (Dom St. Martin), jednu od najstarijih u Nemačkoj, Majnc krase

i crkva Svetog Stefana (Stephankirche) sa čuvenim Šagalovim prozorima, ali i Hristova crkva (Christukirche), primer italijanske renesanse na Rajni. Ukoliko poželite da izdvojite vreme za šoping, u strogom centru grada nalazi se nekoliko tržnih centara, ali ćete se mnogo bolje provesti ukoliko se umesto toga prošetate promenadom uz reku. Leti se ovde na improvizovanoj peščanoj plaži pleše do kasno u noć uz vrele zvuke salse i merengea, a dobar provod je zagarantovan.

Ukoliko želite, možete se prijaviti za fakultativni izlet do Hajdelberga, čuvenog starog univerzitetskog centra sa očuvanim gradskim jezgrom u gotskom stilu, ali i impresivnim baroknim zdanjima.

4. dan – Rideshajm

Nakon prepodnevnog obilaska Majnca sa vodičem, brod dalje plovi ka Rideshajmu (Rüdesheim am Rhein), gradiću čijih nekoliko hiljada stanovnika svake godine ugosti više miliona turista iz celog sveta. Zašto je ovo nemačko mestašce toliko popularno biće vam jasno dok sa broda budete gledali nepregledne vinograde koji se prostiru dokle god pogled seže. Ovde se proizvodi čuveni rajnski rizling, cenjen u celom svetu zbog svog karakterističnog ukusa. Tokom ekskurzije, imali smo priliku da se provozamo turističkim vozićem Winzerexpressen, a nakon toga i da u gradiću, koji je u potpunosti sačuvao svoj tradicionalni šarm, isprobamo neke od više vrsta lokalnog rizlinga.

5. dan – Romantična Rajna / Koblenc

Brod ujutru kreće iz Rideshajma ka Koblencu, gradu kod koga se ukrštaju Rajna i Mozel. Pripremite svoje fotoaparate, jer je ovo svakako najlepša deonica plovidbe i nećete pogrešiti ukoliko sve vreme provedete na Solaris palubi, fotografišući neprestano brojne stare dvorce i zamkove, dramatičnu prirodu i savršene male gradiće između nepreglednih vinograda, pored kojih brod prolazi. Ovaj deo doline poznat je i kao „Romantična Rajna“, a pored mnoštva zanimljivih istorijskih priča i lokalnih legendi, od vodiča ćete čuti i objašnjenje o tome kako je poznata atrakcija, stena Lorelaj, dobila svoje ime.

Tokom obilaska Koblenca, vodič će vas uputiti u istoriju velike vojne tvrđave (Festung Ehrenbreitstein) locirane na brdu iznad reke, do koje se možete popeti modernom žičarom (cena 6 eura) i odakle možete uživati u gradskoj panorami. Na samom ušću Rajne i Mozela, nalazi se Nemački ugao (Deutsches Eck), sa monumentalnom statuom cara Vilhelma i impresivnim pogledom na reke.

6. dan – Kohem

Tokom noći, brod je iz Rajne uplovio u Mozel i tokom ručka smo pristali u Kohemu (Cochem). U ovom šarmantnom gradiću očuvana je stara arhitektura i kuće građene u tradicionalnom, fahverk stilu. Dok se šetate ulicama kao iz bajke, iz izloga lokalnih pekara i poslastičarnica će vas mamiti mirisna peciva, kolači i torte, a u restoranima sledi degustacija odabranih vina i sireva ove regije. Nakon prepuštanja hedonističkim porivima, najbolji način da sagorite kalorije je polučasovna šetnja do upečatljivog zamka

Rajhsburg (Reichsburg), lociranog na vrhu brda, okruženog vinogradima, odakle se kao na dlanu vidi ceo gradić, ušuškan u pitome pejzaže doline Mozela. Ukoliko planirate da istražite unutrašnjost zamka, imajte na umu da cena ulaznice za vođenu turu za odrasle iznosi 6, a za decu 3 eura. Tokom večeri, brod se vraća u dolinu Rajne, u čijim lepotama možete da uživate tokom svečane Kapetanove večere, tokom koje će kapetan i posada iskoristiti priliku da vam se zahvale na druženju i oproste se od vas.

7. dan – Keln

Krstarenje se završava posetom Kelnu (Köln), koji je ujedno i najznačajnija stanica na našem putovanju. Obilazak grada počinje od najvažnije atrakcije i simbola grada – Kelnske katedrale (Kölner Dom), bisera gotske arhitekture, koja se nalazi i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Nakon šetnje starom gradskom četvrti (Aldstadt), u čuvenoj pivari Kölsch smo probali najpoznatije lokalno pivo i saznali dosta o istoriji i gradskim običajima. Ukoliko do sada niste obavili kupovinu suvenira, u Kelnu možete odvojiti vreme za šoping ili u sopstvenoj organizaciji obići neki od mnogobrojnih gradskih muzeja i ostalih gradskih atrakcija.

Info:
CruiseLand – predstavništvo CruiseAway za Srbiju
Beograd, Albanske spomenice 30
Tel. 011 3294 306
Mail: info@cruiseland.rs
www.cruiseaway.dk

Author: Danijela Ljubenović

Podelite ovaj članak...

6 Komentara

  • Poštovani Gordane,

   Za sve dodatne informacije možete se obratiti kompaniji CruiseLand, čiji kontakt ćete naći na kraju teksta.

   Pošaljite odgovor
 1. sta se desava sa kruzerima koji prolaze kroz beograd

  Pošaljite odgovor
  • Poštovani Gordane,

   Za sve dodatne informacije možete se obratiti kompaniji CruiseLand, čiji kontakt ćete naći na kraju teksta.

   Pošaljite odgovor
 2. Poštovana,
  koje je radno vreme agencije da bih vas zvala telefonski? takodje me zanima na koji nacin se stiže od Beograda do odredišta gde počinje putovanje i koje su cene.

  Pozdrav
  Dragana

  Pošaljite odgovor
  • Poštovana Dragana,
   Adresa, web adresa i broj telefona kompanije navedeni su na kraju teksta.

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *