Lijež, kulturni centar Valonije

Lijež, kulturni centar Valonije

Lijež, kulturni centar Valonije

U dolini reke Meze, u belgijskom regionu Valonija, smešten je gradić Lijež sa nešto ispod 200.000 stanovnika.

Zbog svoje blizine granicama sa Nemačkom i Holandijom on je idealna destinacija za putnike koji preferiraju aktivnija putovanja i žele da obiđu više gradova i različitim zemljama. Ekonomska i kulturna prestonica Valonije je vozom od Mastrihta udaljena samo 30 minuta, dok će vam do Brisela iz nje trebati 40 minuta. Ali čak i ako ne planirate da iz Liježa vozom putujete bilo gde, železnička stanica Liège-Guillemins predstavlja arhitektonsko čudo i veliku turističku atrakciju pa vam preporučujemo da je posetite. Njen tvorac, španski arhitekta Santiago Calatrava, projektovao je i toranj Turning Torso u Malmeu i most Margaret Hunt Hill u Dalasu (SAD).

Još jedna neazobilazna atrakcija je Palata princa-nadbiskupa, koja je originalno podignuta u 10. veku, ali današnje zdanje potiče iz 1526. godine i izgradio ju je princ-nadbiskup Erard de la Marck. Nalazi se na trgu Place St Lambert, ispod koga se može posetiti i zanimljiva arheološka postavka Archeoforum.

La Batte je najstarija i najveća pijaca u Belgiji i ovde ćete naći sve – od najrazličitijih vrsta sireva do cveća i lokalnih prehrambenih proizvoda, a obavezna je degustacija ćufti Boulets à la Liégeoise.

Gradska katedrala posvećena je svetom Pavlu i u njoj su pohranjene mošti svetog Lamberta, ali najlepša gradska crkva je gotička Sen-Žak sa renesansnim portikom i statuama skulptora Jean-a Delcour-a.

Citadela
Brdo na kome se nalaze ostaci velikog utvrđenja nalazi se u četvrti Sainte-Walburge i omiljeno je mesto ljubitelja šetnji. Turistička organizacija Liježa u ponudi ima mapu sa šest preporučenih ruta u ovoj oblasti.

Muzeji
Ako volite istoriju i umetnost, uživaćete u gradskim muzejima Liježa. Grand Curtis Museum smešten je u veličanstvenoj kući iz 17. veka i može se pohvaliti impresivnim kolekcijama predmeta iz domena arheologije, umetnosti i religije, od kojih su neki stari preko 7.000 godina. MAMAC je skraćenica za Muzej moderne i savremene umetnosti, a tu su Muzej valonske umetnosti i verske umetnosti i Musée d’ansembourg, posvećen dekorativnoj umetnosti.

Lijež možete upoznati i na zabavan način – tokom krstarenja rekom Meze ili biciklom, koji predstavlja najpopularnije prevozno sredstvo u gradu. Inače, gradska pešačka zona je jedna od najvećih i najstarija u Belgiji, a ovde se održava i jedan od najstarijih božićnih marketa u zemlji.

Gastronomija
Nezaobilazni specijalitet Liježa je boulets-frites, ćufte od svinjskog i goveđeg mesa sa savršenim belgijskim krompirima, a nemojte propustiti ni sir herve, salatu liégeoise (od graška, krompira i slanine), gaufres de Liege – specijalne belgijske vafle i Café liégeois, desert od sladoleda sa kafom.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X