Lokalni specijaliteti koji vas mogu ubiti

Lokalni specijaliteti koji vas mogu ubiti

Lokalni specijaliteti koji vas mogu ubiti

Na koju god stranu sveta da odete naići ćete na gostoljubive domaćine koji će vam, u želji da se osećate kao kod kuće, nuditi najbolje i najukusnije lokalne gastronomske specijalitete. Nažalost, kulture i ukusi su različiti, pa nekima neće prijati prženi skakavci, supa od lastavičjih gnezda, ili alkoholno piće od kobiljeg mleka. Možda vam neće prijati, ali vas neće ni ubiti. Sa druge strane, postoji i hrana koju lokalci vole, ali ukoliko ne znate kako da je priremite ili konzumirate, može biti opasna po vaše zdravlje, ili čak smrtonosna. Evo pet primera ovakve hrane širom sveta:
Džinovska afrička žaba
Ukoliko kada pogledate džinovsku afričku žabu prvo pomislite mmmm njammm, uživaćete u namibijskoj kuhinji, jer se tamo njeno meso smatra delikatesom. Ali oprezno, ove žabe koje mogu da dostignu dužinu od preko 20 cm i da teže preko 2 kg, smeju se jesti samo posle sezone parenja. Ako se odlučite da njeno meso probate u pogrešno doba godine, ili pojedete neki od unutrašnjih organa, mogu da vam kolabiraju bubrezi.
Gorka kasava
Ova biljka, poznata i kao manioka, predstavlja žbun koji se u tropskim delovima Južne Amerike koristi u ishrani autohtonog stanovništva, za pravljenje hleba i pića. Postoje slatka manioka koje je neotrovna i gorka, koja sadrži cijanid, koji nikako ne želite da unosite u svoj organizam. Ukoliko se gorka kasava ne pripremi pravilno, može sadržati dovoljno cijanida da vas ubije.
Sannakči
Volite da vam je hrana živa i da se pomera dok je jedete? Onda je ovaj korejski specijalitet prava stvar za vas. Minijaturne hobotnice se seku na manje komade, nekad se začine susamom i zatim se odmah jedu, dok se pipci još uvek uvijaju. Postoji i varijanta da se cele žive hobotnice samo smotaju i progutaju. Osim što vam može biti odvratno, ovo jelo je i opasno. Naime, pipci hobotnice se mogu zalepiti za tkivo u vašem ždrelu i dovesti do gušenja. U Južnoj Koreji svake godine u proseku 6 osoba umre jedući Sannakči.
Fugu
Samo trunčica mesa nepravilno spemljene ribe fugu može vas trenutno paralisati, nakon čega veoma brzo sledi i smrt. Ali ukoliko se spremi pravilno, izvrsnog je ukusa! Ako ste spremni da rizikujete, prvo morate da pronađete licenciranog šefa koji je godinama podučavan kako da na pravi način odstrani neotrovne delove ribe i pripremi ih za jelo. Takođe, bilo bi zogdno sa spremite i dosta novca, jer je takvo nesvakidašnje iskustvo i veoma skupo! Ovaj specijalitet je veoma popularan u Japanu, ali je u poslednje vreme tražen i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Aki
Aki je nacionalno voće Jamajke, i veoma je opasno. Nezrela voćka puna je otrova i potencijalno može izazvati i smrt. Kada sazri pretvara se u ukusnu poslasticu, sve dok se držite samo žućkastog mesa i izbegavate još uvek otrovne semenke koje ga okružuju. Ukoliko aki jedete u pogrešno vreme i na pogrešan način, uslediće trovanje, koje potencijalno dovodi do fatalnog ishoda. Ali dobra strana je što obiluje proteinima i vitaminom A… To znači da ako vas ne ubije, učiniće vas zdravijim!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X