Spektakularan podvodni muzej na Maldivima

Spektakularan podvodni muzej na Maldivima

Spektakularan podvodni muzej na Maldivima

Maldivi se često dovode u vezu sa ambicioznim podvodnim projektima. Početkom leta hotel Conrad Maldives Rangali Island najavio je izgradnju prvog luksuznog apartmana koji će biti delimično pod vodom, a sada nam stiže vest da su Maldivi dobili i svoj prvi podvodni muzej.

Lociran u atolu Shaviyani, podvodni park skulptura i utočište morskih životinja je nazvan Coralarium i predstavlja saradnju između hotela Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi i britanskog umetnika i aktiviste za zaštitu životne sredine Jason-a deCaires Taylor-a. Ovaj umetnik proslavio se svojim podvodnim instalacijama, među kojima je Molinere Underwater Sculpture Park, u Karipskom moru u blizini Grenade, svrstan u Top 25 svetskih čuda National Geographic-a.

„Ovo je mesto na kome će se raditi na očuvanju živog sveta, ali i na edukaciji. Zajedno sa rizortom, radim na tome da se podigne svest javnosti o potrebi da se očuvaju koralni grebeni Maldiva. Želimo bolju budućnost za okean, da ga ljudi vide kao osetljivo mesto, vredno naše zaštite“, objasnio je umetnik svoju motivaciju za učestvovanje u najnovijem projektu na Maldivima.

Park se samo delimično nalazi pod vodom i sadrži 30 skulptura ljudi. Nalazi se unutar lagune, oko 50 metara od hotelske plaže. Skulpture su raspoređene na tri nivoa. Neke od njih umesto nogu imaju korenje, što predstavlja asocijaciju na lokalno drvo banjana.

Park je tokom plime pod vodom, dok su za vreme oseke neki njegovi delovi iznad nivoa mora. To znači da osim plivača i ronilaca, i posmatrači sa obale mogu da uživaju u umetničkoj instalaciji. Hotel organizuje i specijalne vođene ture sa lokalnim biolozima. Taylor je poznat po tome što svoje skulpture dizajnira ne samo za ljude, već i za živi svet u okeanu. Kako bi se biljke i životinje naselile na njegovim delima, on ih pravi od pH neutralnog nerđajućeg čelika i betona. Tokom vremena, alge bi trebalo da pokriju cement i da ovu instalaciju učine delom podvodnog sveta.

Foto: © image rights by Jason deCaires Taylor

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X