Na aerodromu u Dubaiju putnicima lice skenira riba!

Na aerodromu u Dubaiju putnicima lice skenira riba!

Na aerodromu u Dubaiju putnicima lice skenira riba!

Međunarodni aerodrom Dubai od sledeće godine ukida klasične sigurnosne kontrole. Umesto toga, identitet putnika će proveravati virtuelna riba. Ovo nije ni šala ni greška, a ma koliko da zvuči suludo, novina bi trebalo da ubrza aerodromske procedure za putnike.

Umesto čekanja u redovima na sigurnosnim punktovima, putnici će prolaziti kroz tunel sa virtuelnim akvarijumom, u kome njihova lica skenira 80 kamera. A koja je uloga riba u svemu ovome? Da okupiraju putnikovu pažnju, i na taj način zabeleže biometriju njegovog lica.

Putniku će se učiniti da se radi o zabavi, ali kretanje ribe putnika tera da gleda u različite tačke tunela, što brojnim kamerama omogućava da lakše zabeleže biometriju.

Prva „biometrijska granica“ počeće sa radom krajem 2018. godine na Terminalu 3, dok će ostali terminali ovom tehnologijom biti opremljeni do 2020.

Da biste prošli kroz tunel, prethodno se morate registrovati. Nakon što prođete tunel, biometrija se upoređuje sa vašim digitalnim profilom i ukoliko je sve u redu, pojavljuje se zelena poruka „have a nice trip“, koja vam želi srećan put. U slučaju da postoji problem, pali se crvena lampica i prilazi vam službenik koji će odraditi dodatne provere.

Ekrani u tunelu pored „akvarijum moda“ imaju i druge tematske scene čiji je cilj da zainteresuju putnika, ili čak reklame.

Ovo je najnovija u nizu mera aerodroma, čiji je cilj da ubrza sigurnosne procedure, a do sada je vreme na sigurnosnim punktovima skraćeno na 5 sekundi po putniku. Nažalost, to nije dovoljno, budući da je kroz aerodrom u Dubaiju prošle godine prošlo 80 miliona putnika, a do će 2020, ta brojka dostići 124 miliona.

Inače, ovo nije jedini veliki aerodrom koji eksperimentiše sa sličnim tehnologijama. Australija planira da uvede „beskontaktni“ sistem pasoške kontrole, koji po dolasku, upoređuje elektronske verzije pasoša sa biometrijskim podacima putnika. Ovaj sistem putnicima omogućava da sa aerodroma izađu kao da je u pitanju domaći, a ne međunarodni saobraćaj, a trebalo bi da počne sa radom u martu 2019. godine.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *