Najbezbednije aviokompanije u 2018. godini

Najbezbednije aviokompanije u 2018. godini

Najbezbednije aviokompanije u 2018. godini

Ukoliko još niste čuli, 2017. godina je zvanično proglašena najbezbednijom u istoriji komercijalne civilne avijacije, a vredi pomenuti i da je godišnji broj fatalnih avionskih nesreća u konstantnom padu od 1992. godine. Ovi podaci posebno su impresivni ukoliko se u obzir uzme činjenica da je prethodna godina ujedno i rekordna po broju putnika.

Za unapređenje bezbednosti zaslužni su brojni faktori, između ostalog razvoj novih tehnologija i novih aviona, savremene obuke članova posade i unapređeni zakoni i propisi iz domena avijacije.

Ali i među aviokompanijama postoje one koje se posebno izdvajaju na polju bezbednosti, a AirlineRatings.com, australijski sajt o avijaciji, upravo je objavio svoj godišnji izveštaj o najbezbednijim svetskim aviokompanijama. Od 409 kompanija koje ovaj sajt „nadgleda“, njih 20 je dobilo titulu „najbolje od najboljih“, budući da su dobile najvišu ocenu – sedam zvezdica.

Od 2014. do 2017. godine, AirlineRatings. com je australijsku aviokompaniju Qantas proglašavao najbezbednijom u svetu i izdvajao je od svih ostalih. Ove godine Qantas je ponovo pohvaljen zbog toga što je besprekoran na svakom polju koje se tiče bezbednosti putnika i jer tokom svoje 60 godina duge istorije nema nijednu fatalnu nesreću. Ali AirlineRatings.com navodi da ove godine Qantas ne može da se izdvoji, „jer su i neke druge svetske aviokompanije, kao Hawaiian i Finnair, bezbednost u svojim avionima dovele do savršenstva“.

Zato 20 najboljih aviokompanija po pitanju bezbednosti ove godine nisu rangirane, već su samo navedene po abecednom redu. U pitanju su: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Royal Jordanian Airlines, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, Virgin Atlantic i Virgin Australia.

Objavljena su i imena najbezbednijih niskotarifnih aviokompanija, takođe po abecednom redu: Aer Lingus, Flybe, Frontier, HK Express, JetBlue, Jetstar Australia, Thomas Cook, Virgin America, Vueling i WestJet. Svi ovi prevoznici pokazali su se odlično po pitanju bezbednosti putnika, i za razliku od nekih drugih low cost kompanija, prošli su striktnu kontrolu – International Air Transport Association Operational Safety Audit (IOSA).

Nažalost, svaka lista ima i svoj kraj, a na njemu su se, sa samo jednom od mogućih sedam zvezdica, našle najgore ocenjenje aviokompanije sveta. Ovo su najmanje bezbedni prevoznici u 2018. godini: severnokorejski Air Koryo, Blue Wing Airlines iz Surinama, indonežanski Trigana Air Service i nepalski Buddha Air, Nepal Airlines, Tara Air i Yeti Airlines.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *