Najbolja evropska krstarenja za ovo leto

Najbolja evropska krstarenja za ovo leto

Najbolja evropska krstarenja za ovo leto

Rečna krstarenja su trenutno najbrže rastući segment cruising industrije. Za razliku od velikih prekookeanskih kruzera, koji mogu da ugoste i do 5.000 putnika, većina rečnih brodova ima kapacitet od oko 150 gostiju i pruža znatno intimnije iskustvo.

Istina, ponuda brodskih sadržaja i aktivnosti nije tako bogata kao na velikim kruzerima, ali mnogi rečni brodovi u svojoj ponudi imaju spa, teretanu i čak bazen.

Zato je akcenat na vanbrodskim aktivnostima i dnevnim ekskurzijama, a gosti često mogu da biraju između nekoliko opcija, u skladu sa svojim interesovanjima i fizičkim mogućnostima. U mnogim evropskim lukama osim klasičnih obilazaka postoje i ture na biciklima, a često se organizuju degustacije vina, piva, sireva, meda i ostalih lokalnih proizvoda.

Zbog bogate istorije, šarmantnih gradića i spektakularne scenografije, evropske reke postaju sve popularnije kod turista i cruising kompanije imaju sve raznovrsniju ponudu najrazličitijih itinerera.

Evo samo nekoliko zanimljivih itinerera koji će vam zagolicati maštu.

Viking River Cruises
Jedna od najčuvenijih kompanija za rečna krstarenja je Viking, čiji brodovi su poznati po prostranim sobama sa verandama na kojima se serviraju obroci. Dok uživaju u pogledu, gostima se služe tradicionalna jela iz regija kroz koje putuju, što predstavlja još jedan lep način da se bliže upoznate sa destinacijom. Viking u svojoj ponudi ima veliki broj itinerera sa širokom cenovnim spektrom.

Desetodnevno krstarenje “Portugal’s River of Gold” počinje u Lisabonu, sa laganim obilaskom grada, nakon koga putnici autobusom kreću ka Portu, sa pauzom za ručak u Koimbri. Nakon ukrcavanja u Portu, počinje krstarenje rekom Duoro, na čijim obalama vas očekuju nestvarni prizori baroknih palata i vinograda, a za sedmi dan je predviđena i poseta Salamanki (Španija), gradu koji se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Itinerer uključuje posetu portugalskim selima Pinhao i Regua radi degustacije lokalne hrane i vina.

Uniworld Boutique River Cruise Collection
Jedinstveni enterijeri Uniworld-ovih brodova su insipirisani lokalnom tradicijom, pa i sami na neki način predstavljaju destinaciju do koje plove. Označen kao jedina autentična butik cruising kompanija na svetu, Uniworld svojim gostima pruža čitav niz pogodnosti i usluga, kao što su L’Occitane i Hermes kozmetika, usluga batlera u sobi i prvoklasni gastronomski ugođaj.

Osmodnevno krstarenje “Enchanted Danube” brodom S.S. Maria Theresa počinje u Budimpešti, koju gosti mogu da istraže pešice ili na biciklima. Poseta Beču uključuje i koncerte Mocartovih i Štrausovih kompozicija, razgledanje privatnih umetničkih kolekcija, obilazak grada i degustacije lokalnih specijaliteta. Nakon obilaska Melka, Linca i Salcburga, krstarenje se završava u Passau, uz nekoliko opcija za obilazak grada.

Crystal Cruises
Ova kompanija je utvrdila svoje ime kao jedna od najkvalitetnijih za prekookeanska krstarenja, a odnedavno je „uplovila“ i u vode luksuznih rečnih krstarenja. Krajem 2016. zaplovila je njihova prva „rečna jahta“ sa luksuznim apartmanima i uslugom batlera, u 2017. sa plovidbom su počeli Crystal Bach i Crystal Mahler, a noviteti u 2018. godini su brodovi Crystal Debussy i Crystal Ravel.

Sedmodnevno krstarenje “Legendary Rhine” brodom Crystal Debussy goste vodi na magično putovanje od srednjovekovnog grada Bazela, preko multikultiralnog Strazbura i vinskog Rideshajma do Kelna, čuvenog po svojoj monumentalnoj katedrali. Tokom krstarenja se smenjuju dramatični krajolici prošarani vinogradima i brojnim starim zamkovima, a putovanje se završava u Amsterdamu, istraživanjem njegovih uskih ulica, kanala i lokalne gastronomije.

AmaWaterways
Ova porodična kompanija na svojim brodovima veoma vodi računa o gastronomiji i enterijeru. U cenu su uglavnom uključene vanbrodske ekskurzije, uključujući biciklističke ture, a od brodskih sadržaja se posebno izdvaja restoran Chef’s Table. Flota je svake godine sve brojnija, a najnoviji brod, prostrana AmaMagna koja je skoro duplo veća od standardnih evropskih rečnih kruzera, zaploviće već u maju 2019. godine.

Za ljubitelje vina osmišljeno je sedmodnevno krstarenje “Taste of Bordeaux”, sa posetom starih zamkova, vinarija i gradića uz obale Garone i Dordonje. Ekskurzije uključuju obilazak srednjovekovnog zamka i degustacija slatkog vina soterna, obilazak Pauillac-a i vinske regije Medoc, kao i degustacija vina u Saint-Emilion-u. Po povratku u Bordo, gosti će imati priliku da istraže svetsku prestonicu vina, koja se nalazi i na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Avalon Waterways
Sobe i apartmani na Avalon-ovim kruzerima odlikuju se balkonima sa prozorima od poda do plafona, što omogućava izuzetno iskustvo tokom krstarenja. U velikim luksuznim kupatilima gostima je na raspolaganu L’Occitane kozmetika. Prilikom biranja ekskurzija, na raspolaganju su vam tri opcije: ležeran, tradicionalan i nezavistan tip obilaska.

Krstarenje “Burgundy and Provence” duž reka Rone i Saone počinje dvodnevnim istraživanjem Pariza, zatim gosti vozom stižu u Beaune, odakle dalje kruzerom obilaze Macon, Lyon, Avignon i Arles, sa noćenjem na krajnjoj destinaciji – Francuskoj rivijeri. Tokom krstarenja organizuju se degustacije vina božule, poseta rimskim ruševinama i srednjovekovnim jezgrima okolnih gradića.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X