Najbolji gradovi sveta za gastronomade

Najbolji gradovi sveta za gastronomade

Najbolji gradovi sveta za gastronomade

Travel eksperti TripAdvisor-a su nedavno objavili ovogodišnju listu najboljih gradova sveta za ljubitelje dobre hrane, na osnovu kritika, ocena i broja bukinga vezanih za gastronomska iskustva, koja postaju sve važniji faktor pri izboru destinacije.

Putnici žele da što bolje upoznaju destinaciju i gastronomske ture i časovi kuvanja postaju sve popularniji način da to urade. Povratak kući sa autentičnim lokalnim receptom je, morate priznati, prilično sjajan suvenir. Zato je, u odnosu na 2016. godinu, broj bukiranih gaostronomskih tura prošle godine povećan za 61%.

A evo koji gradovi trenutno imaju najbolju gastronomsku ponudu…

Rim
Sigurno se niko nije iznenadio što se na vrhu ove liste našao Rim – meka ljubitelja dobrog zalogaja. Bilo da degustirate cacio e pepe u čuvenom restoranu Felice a Testaccio, ili ćete svoj boravak u gradu posvetiti isprobavanju sladoleda u brojnim rimskim gelateria-ma, teško da ćete tokom jedne posete uspeti da uživate u svim kulinarskim čarolijama Rima. Zato ćete morati da se vratite! Najpopularnija TripAdvisor-ova tura je „Rome food tour by sunset around Prati District“.

Firenca
O tome da je Italija prestonica svetske gastronomije govori činjenica da su se na ovoj listi našla čak tri grada ove zemlje. Mercato Centrale u Firenci je nezaobilazno iskustvo za sve ljubitelje hrane. Ovu pijacu iz davne 1874. godine krasi neverovatna raznovrsnost tezgi sa hranom, ali i lokalnih restorana. Dok se budete šetali i upijali fantastične mirise koji se šire ovim prostorom, osećaćete se kao u snu. Prema TripAdvisor-u, najpopularnija tura u Firenci je „kulinarski čas i ručak na lokalnoj farmi, sa obilaskom pijace“.

Pariz
Od čuvenog francuskog doručka u vidu kroasana i espresa u „brasserie“ do upoznavanja sa najrazličitijim ukusima vina i sireva, Pariz je destinacija za bekompromisne gastronome. Možete da budete avanturista i da isprobavate ponudu u manjim lokalnim restoranima, ili da rezervišete mesto u nekom od brojnih vrhunskih restorana, koji godinama važe za inovatore na svetskoj gastronomskoj sceni. Doduše, budite spremni i da platite takvo iskustvo. Za one sa nešto skromnijim budžetom, palačinke (crepes) u Breizh Cafe-u su pravo malo bogatstvo ukusa. Najpopularnija gastro tura u gradu je „Paris food tour: taste of Montmartre“.

Barcelona
Tokom posete Barseloni, jedna od stavki u vašem itinereru mora biti Mercat de la Boqueria. Bilo da isprobavate helados (sladoled) u Sprimfruit-u ili škampe iz Ramblero-a, sa ove pijace nećete izaći razočarani (a svakako ni gladni). Ako volite slatkiše, ništa se ne može porediti sa magičnim mirisom svežih čurosa. Najpopularnija gastro tura TripAdvisor-a je „interaktivno špansko kulinarsko iskustvo u Barseloni“.

Nju Orleans
Čim kročite u Nju Orleans, poneće vas mirisi i ukusi njegove specifične kuhinje, koja predstavlja miks različitih istorijskih uticaja na ovim prostorima, a posebno francuskog i kreolskog. Hrana je ovde teška, začinjena i… preukusna. Počnite od kafe sa cikorijom i slatkih beignetes-a (jelo slično uštipcima) u Café-u Du Monde, a za ozbiljniji obrok odaberite buffalo shrimp po’boy (tradicionalni južnjački sendvič) u Avery’s On Tulane-u. Svakako treba probati i kreolske specijalitete džombalaju i gambo. TripAdvisor-ova najpopularnija tura je „New Orleans food walking tour of the French Quarter.“

Njujork
Na svakom ćošku ovog kosmopolitskog grada naći ćete najukusnije zalogaje svetskih kuhinja, i to u restoranima sa mišelinovim zvezdama, ali i na lokalnim fast-fud tezgicama. Ovde svakog dana niče neko novo zanimljivo mesto, a ponuda je neverovatno bogata, jer je konkurencija jaka. Probajte neku od džinovskih krofni iz Dough-a, ili, ukoliko volite ljutu i začinjenu hranu, pokušajte da nađete mesto i naručite domaće nudle u kineskom restoranu Xi’ans Famous Foods. Najpopularnija gradska tura je „The best of Brooklyn half-day food and culture tour“.

Venecija
Venecija je veoma posećena turistička destinacija i može se reći da se delimično zbog toga našla na ovoj listi. Ali ako izbegnete stereotipne restorane sa klišeiranim menijima za turiste, okrićete spektakularnu ponudu vina i vrhunska jela od plodova mora u al Covo-u, dok ljubitelji paste treba da se zapute u Ristorante Trattoria Cherubino. Najpopularnija gastronomska tura je „Venice food tour: cicchetti and wine“.

Madrid
Ako je vaš san da probate tapas u Madridu, obavezno se zaputite u Mercado de San Miguel. Ovo je jedna od najstarijih pijaca u gradu i postala je njegov gastronomski centar. Takođe, ovde na jednom mestu možete da isprobate više lokalnih specijaliteta, među kojima je obavezna paelja od morskih plodova u Paella y Ole, a koje god vino da kupite na okolnim tezgama, nećete pogrešiti. Najpopularnija gradska kulinarska tura je „Madrid tapas and wine tasting tour“.

Tokio
Tokio je grad za ljude koji gaje poseban odnos prema hrani. Ovde nikada nećete biti gladni i čak i za male pare ćete moći da uživate u zdravom i ukusnom, vrhunski spremljenom obroku. Od ulične hrane kao što je ikayaki (grilovana lignja na ražnjiću) do savremenih restorana kao što je Butagumithat (u kome se služi najbolji tonkatsu u gradu) i tradicionalnih ramenya restorana specijalizovanih za ramen supu, u Tokiju ćete poželeti da probate – sve! Najpopularnija gastronomska tura je „Toyko by night: Japanese food tour“.

Bangkok
Tajlandska ulična hrana je jedan od najvažnijih razloga za posetu Bangkoku. Od ljute pržene svinjetine na Wang Lang Market-u, do aromatične i takođe veoma ljute tom yum supe na Damnoen Saduak Floating Market-u, svaki obrok u Bangkoku predstavlja nezaboravno bogatstvo ukusa i mirisa. I zapamtite, ukoliko niste probali pad thai, kao da i niste posetili grad! Najbukiranija tura na TripAdvisor-ovom sajtu u ovom gradu je „Bangkok food tour“.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X