Najčudnije karte za prevoz

Najčudnije karte za prevoz

Najčudnije karte za prevoz

Poslednje nedelje u martu bilo je moguće putovati širom Holandije bez plaćanja karte.

Sve što je bilo potrebno je knjiga, posebno određena za tu priliku, „Jas van Velofte“ (Jakna obećanja) holanskog književnika Jana Sibelinka.

U skladu sa dugom godišnjom tradicijom, tokom nedelje knjige, holandske vlasti biraju jednu od knjiga koja vam menja svaku kartu.

Nedelja knjige se svake godine završava nacionalnim književnim festivalom. Organizatori tim povodom objavljuju knjigu specijalno napisanu za tu priliku. Ovogodišnja knjiga koštala je 12,5 evra, a svako ko ju je kupio mogao je da je koristi kao kartu za prevoz.

Avokado
No, knjiga umesto karte za prevoz nije ni jedini niti najčudniji način da se dođe do besplatne karte ili do velikog popusta. Kada je britanska železnička kompanija Virgin Trains prošlog januara pustila u prodaju godišnje karte po specijalnoj ceni od 30 funti, nastao je pravi haos. Da bi došli do nje milenijalci su nagrnuli na šaltere ove kompanije, ali je broja karata dostupnih po promo ceni bio ograničen na samo 10.000. Zato je naprasno uvedeno novo pravilo. Kartu po drastično sniženoj ceni mogu da kupe samo oni milenijalci koji sa sobom ponesu avokado. Ova voćka je izabrana kao simbol životnog stila milenijalaca, a akcija je nazvana Avocard!

Foto: Twitter / Virgin Trains

Plastične čaše
Kako bi se izborio sa uličnim đubretom, drugi po veličini indonežanski grad Surabaja je pokrenuo kampanju zamene smeća za karte za prevoz. Ideja je bila da se putnici nateraju da skupljaju reciklažni otpad, a za uzvrat da imaju direktnu korist. Napravljena je kalkulacija i ponuđeno je putnicima da dobiju kartu za gradski prevoz koja traje dva sata u zamenu za deset plastičnih čaša ili pet flaša. Ova odluka je, iako na prvi pogled interesantna i korisna, umalo napravila veliki problem lokalnom preduzeću za prevoz putnika. Osim što su počeli da prave gubitke, oni su morali da se bave i prikupljanjem i isporukom 400 tona smeća svakog dana.

Čučnjevi
Kako bi promovisali Zimske olimpijske igre 2014. koje su se održavale u Sočiju, Rusi su smislili zanimljivu igricu za putnike. Osnovna ideja je bila promocija zdravog načina života i fizičkih vežbi, pa je putnicima na jednoj metro stanici u Moskvi ponuđeno da se besplatno voze ako urade 30 čučnjeva ispred aparata za kupovinu karata. Da ovako stečene karte ipak nisu džabe, putnici su brzo shvatili. Mnogi su je na kraju skupo platili svojim dostojanstvom, jer su tokom vežbanja čučnjeva u veoma prometnoj metro stanici bili ismevani od strane ostalih putnika.

Patike
U normalnim okolnostima, ako bi se kondukter sagnuo ispred vas da vam proveri patike koje nosite, verovatno biste pozvali policiju. Ali, ne i u Berlinu tokom prošle godine. Tamošnj preduzeće za gradski prevoz je napravilo marketinšku kampanju sa Adidasom. Ovaj proizvođač sportske opreme je napravio posebnu seriju patika na kojima se nalazila šara ista kao i ona koja se nalazi na sedištima berlinskog metroa. Patike su koštale oko 200 evra, a svako ko bi ih kupio mogao je da se vozi cele godine besplatno u celoj mreži gradskog prevoza. Ako se zna da je godišnja karta za prevoz u Berlinu preko 700 evra, onda je jasno zašto su se ljudi danima tiskali u redovima da pazare nove Adidas-ove patike.

Naslovna fotografija: Adidas

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X