Najlegendarniji hoteli na svetu

Najlegendarniji hoteli na svetu

Najlegendarniji hoteli na svetu

Iako je broj novootvorenih hotela širom sveta impresivan, ništa se ne može porediti sa malim brojem objekata, starih i preko jednog veka, koji su postavili svetske standarde kada su luksuz i gostoprimstvo u pitanju. Ovi legendarni hoteli, koji su se pojavljivali u filmovima i koji su pominjani u brojnim književnim delima, nisu samo bili deo istorije, oni su je svojim delom i oblikovali.

The Plaza, Njujork

Otvoren 1907. godine, a proglašen za zvaničnu znamenitost grada 1969. godine, Hotel Plaza je neosporno najpoznatiji hotel u Njujorku. Locirana na uglu čuvene Pete avenije i ulice Central Park South, ova dvadesetospratnica pojavljila se u mnoštvu filmova poput Velikog Getsbija i Sam kod kuće 2, a poznate ličnosti koje su odsedale u ovom hotelu uključuju Lajzu Mineli, Elenor Ruzvelt, Majlsa Dejvisa, Bitlse… Plaza nudi i nedeljne ture obilaska unutrašnjosti hotela koje vodi istoričar arhitekture.

Hotel Ritz, Pariz

Poznato sedište Koko Šanel, Ernesta Hemingveja i Ingrid Bergman, legendarni pariski hotel Ritz postavio je standardne luksuznim hotelima od svog otvaranja 1898. godine. Smešten pored parka Tiljeri, sa pogledom na Trg Vandom, po mišljenju Sofije Loren, to je najromantičniji hotel na svetu. Osim čuvene klijentele koja je odsedala u ovom hotelu, prepoznatljiv je po svom raskošnom „belle epoque“ dekoru, kristalnim lusterima i osoblju koje nosi besprekorno bele rukavice. Hotel je zatvoren 2012. godine zbog renoviranja, a otvoriće se ponovo krajem godine.

Claridge’s, London

Otvoren 1898. godine, hotel je predstavljao londonsku rezidenciju Kerija Granta, Odri Hepbern i Jula Brinera. Spenser Trejsi je jednom prilikom izjavio da bi, kada umre, više voleo da ode u Claridge’s nego u raj. Tokom Drugog svetskog rata ovaj hotel je bio utočište za veliki broj zvaničnika i šefova država. Upravo ovde, apartman 212 proglašen je za jugoslovensku teritoriju u junu 1945. godine, kako bi Prestolonaslednik Aleksandar II mogao biti rođen na tlu svoje zemlje. Popodnevni čaj koji se služi u foajeu, u kome se uživa uz zvuke violončeliste, je znamenitost, kao i sam hotel.

Raffles, Singapur

Nazvan po Stamfordu Raflsu, osnivaču modernog Singapura, ovaj raskošan hotel u kolonijalnom stilu je imao iznenađujuće skromne početke: prvobitno je sagrađen kao mali bungalov od 10 soba. Ovo je, bez sumnje, danas najpoznatiji hotel u Aziji i više od 125 godina nakon njegovog otvaranja proglašen je za nacionalni spomenik. Pored toga što je hotel Raffles tokom godina ugostio brojne poznate ličnosti poput Hemingveja, Alfreda Hičkoka, Radjarda Kiplinga (koji je i napisao svoju „Knjigu o džungli“ dok je boravio u jednom od apartmana), hotel je i mesto gde je rođen čuveni koktel – Singapur Sling.

Taj Mahal Palace, Indija

Izgrađen 1903. godine, hotel Taj Mahal Palace u Mumbaiju je glavno obeležja luke, mesto gde je otvoren prvi bar sa dozvolom za točenje pića u gradu (Harbour Bar koji još uvek postoji) i prvi hotel u Indiji koji je koristio liftove na paru. Hotel je širom sveta poznat po svojoj izuzetnoj eleganciji, besprekornoj usluzi i neverovatnoj veličini, sa 560 soba, 44 apartmana i 1.500 zaposlenih, uključujući i 35 batlera. Uprkos tome što se ovde dogodio teroristički napad 2008. godine, hotel je i dalje popularan među turistima i poznatim ličnostima. Tako je američki predsednik Barak Obama navodno iznajmio celokupan objekat tokom svoje posete 2010. godine.

Beverly Hills Hotel, Los Anđeles

Hotel izgrađen 1912. godine je podjednako glamurozan kao i njegova klijentela, među kojima su bili Merilin Monro, Džon Vejn, Ričard Barton i Elizabet Tejlor. Spoljašnjost hotela je 1948. godine ofarbana u prepoznatljivu roze boju koja odražava boju zalaska sunca. Hotel koji se nalazi na čuvenom Bulevaru sumraka proglašen je za prvu istorijsku znamenitost Beverli Hilsa.

Peninsula, Hong Kong

Poznat i kao „Velika dama istoka“, Peninsula Hong Kong je vodeći objekat hotelskog lanca Peninsula. Zapravo, inspiracija za ime hotela je došla od njegove lokacije na južnom vrhu poluostrva Kowloon. Od njegovog otvaranja 1928. godine, hotel je postavio standarde luksuza u Hong Kongu, od svog sjajnog voznog parka sastavljenog od zelenih Rols Rojseva do privatnog aviona koji stoji na raspolaganju njihovim gostima. Ovo je, takođe, i najstariji hotel u Hong Kongu.

Waldorf Astoria, Njujork

Smešten na Park aveniji, Waldorf Astoria je nekada bio najviši hotel na svetu. Iako više ne nosi tu titulu, predstavlja znamenitost Njujorka. Ovaj hotel je bio dom svih američkih predsednika, od Huvera do Obame, a imao je i „tajnu“ platformu za voz koju su koristili VIP gosti izuzetne važnosti, poput Frenklina Delano Ruzvelta (platforma više nije u funkciji). Ovom hotelu se pripisuje da je stvorio koncept 24-časovnog rum servisa, unoseći trajne promene u hotelsku industriju, kao i čuvenu Waldorf salatu koja je nastala 1893. godine.

The Shelbourne Hotel, Dablin

Smešten u srcu Dablina, raskošni hotel Shelbourne je najstariji i najveći istorijski hotel u Irskoj, izgrađen 1824. godine. Tokom 1916. godine, hotel su preuzeli britanski vojnici tokom Uskršnjeg ustanka, a služio je i kao centar vojnih aktivnosti tokom Prvog svetskog rata. Tokom 1922. godine, Irski ustav je sačinjen u sobi 112 (poznatoj sada kao Ustavna soba). Kada se na stranu stavi živopisna istorija ovog objekta, ovo je najveličanstveniji i najlepši hotel u Dablinu, sa fasadom u renesansnom stilu, bogato ukrašenim kristalnim lusterima, mermernim stubovima i raskošnim dekorom.

Ritz Hotel, London

Ritz hotel, izgrađen 1906. godine, bio je prva londonska čelična konstrukcija i prvi hotel u gradu koji je imao zasebno kupatilo u svakoj sobi. Tokom 109 godina duge istorije, pokrovitelji ovog hotela su, između ostalog, bili plemići poput kralja Edvarda VIII i filmske zvezde poput Čarlija Čaplina. Vinston Čerčil, Šarl de Gol i predsednik Ajzenhauer su koristili ovaj hotel za redovne susrete tokom Drugog svetskog rata.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X