Najlepši hramovi Kjota

Najlepši hramovi Kjota

Najlepši hramovi Kjota

Za razliku od užurbanog, digitalizovanog Tokija, poznatog po svojim urbanim sadržajima i noćnom životu, Kjoto posetiocima nudi potpuno drugačiji ugođaj.

Drevni grad koji je bio japanska prestonica duže od 1.000 godina, zadržao je svoju poziciju kulturnog centra Japana. Ovde je u velikoj meri sačuvan tradicionalni način života, a brojne stare palate, vrtovi i više od 2.000 hramova, čine ga jednim od najbolje očuvanih starih gradova Japana. Među gradskim atrakcijama su brojnje stare tradicije i zanati, ceremonija čaja, meditacija u zen baštama i naravno, poseta nekom od brojnih hramova. U Kjotu postoji 1.600 budističkih i 400 šintoističkih hramova, a oni pripadaju brojnim sektama i tradicijama ovih religija. Ovo su samo neki od najpoznatijih.

Kiyomizudera
Kiyomizudera je najvažniji gradski (budistički) hram, a njegova veranda je jedan od najprepoznatljivijih simbola Kjota – ova drvena platforma iz 1633. godine je verna platforma prethodne, koja je na tom mestu stajala od 798. Nalazi se na strmoj padini brda prekrivenog javorovim stablima, pa je najbolje vreme za posetu jesen, kada lišće javora poprimi različite nijanse narandžaste i crvene boje. U blizini hrama, na rubu šume, obavezna je poseta vodopadu Otowa-no-taki koji se sastoji od tri manja toka, a voda u njima donosi sreću, ljubav i dugovečnost. Pridružite se onima koji čekaju da popiju ovu magičnu vodu, ali odlučite se unapred iz kog toka želite da pijete. Ako ste gramzivi, i popijete po gutljaj iz svakog toka, smatra se da će vam to doneti veliku nesreću. Na vrhu stepeništa pored glavnog hola hrama, nalazi se Jishu-jinja, šintoistički hram u kome takođe možete poraditi na sreći u ljubavi – ukoliko zatvorenih očiju prođete između svetog kamenja koje „proriče sreću u ljubavi“.

Kinkaku-ji
Hram Zlatnog paviljona, Kinkaku-ji, drugi je po važnosti hram u Kjotu. Pripada zen budizmu, a zanimljivo je da potiče iz 1955. godine, jer je prethodnu, drevnu građevinu, u naletu ludila spalio jedan od monaha. Po želji šoguna, dva gornja sprata obložena su listićima pravog zlata. Kako bi njegov sjaj u potpunosti došao do izražaja, prema arhitektonskoj modi heian perioda, hram je izgrađen pored jezera, da bi posetioci mogli da uživaju i u njegovom zlatnom odrazu na površini vode. Inače, Kinkaku-ji je poznat po tome što se u njemu čuva Budin pepeo. Obavezno se počastite i okrepite šoljom matcha čaja i tradicionalnim slatkišem u čajnom vrtu.

Ryoan-ji
Budistički hram u severozapadnom delu grada poznat je po tome što se u njemu nalazi jedna od najcenjenijih zen bašti u zemlji. Veoma malo se zna o njenom poreklu, ali se veruje da je postala deo kompleksa oko 1500. godine. Posetioci će imati mogućnost da saznaju više o kompleksnoj strukturi i simbolici vrta. On se sastoji iz 15 većih kamenova, uređenih u formacijama od tri, pet i sedam. Sa verande hrama, gde god da stojite, uvek možete da u trenutku vidite samo 14 kamenova. Kako se pomerate i neki od njih vam se izgubi iz vidokruga, pojavljuje se sledeći. Da biste imali vremena da u vrtu uživate u potpunosti, potrudite se da poranite.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Ginkaku-ji
Hram Srebrnog paviljona, Ginkaku-ji, je „mlađi brat“ hrama Kinkaku-ji, ali za razliku od njega, on nije zaista napravljen od srebra, budući da šogun koji je naručio njegovu izgradnju nije imao vremena da ga obloži ovim plemenitim metalom. Ipak, njegov dizajn uspeva da „nadsija“ svetlucavi Kinkaku-ji. Originalno je izgrađen kao mesto na kome šogun može da se osami i meditira, ali je u međuvremenu postao jedan od važnih uporišta rinzai sekte zen budizma. Prvo što će posetioci videti po ulasku u kompleks nije elegantno zdanje hrama, već veliki peščani vrt, sa prepoznatljivom strukturom oblika kupe, koja predstavlja svetu planinu Fuđi. Nakon restauracije 2008. godine, ceo kompleks je ponovo otvoren za javnost i blista u punom sjaju.

Nanzen-ji
Nanzen-ji je najpoznatiji po svojoj impresivnoj sanmon kapiji, drvenoj strukturi koja se izdiže iznad kompleksa i odiše mirom i tišinom. Osim turista, ova kapija privlači i lokalce, koji uživaju da na njenoj platformi odmaraju i meditiraju. Za malu nadoknadu, posetioci se mogu popeti na balkon kapije i uživati u pogledu na okolnu prirodu. Jedno od najfotogeničnih mesta u Kjotu takođe se nalazi u ovom kompleksu, a to je stari akvadukt, veoma impresivnog izgleda.

Kennin-ji
Još dve čuvene kamene zen bašte nalaze se u najstarijem zen hramu u Kjotu. Kennin-ji je osnovan 1202. godine u Gionu, takozvanim Distriktu gejši. Jedna od bašti se zove „Krug-trougao-kvadrat“ i simbolizuje osnovne forme univerzuma, a druga, „Bašta zvuka plime“, sastoji se od tri kamena koji predstavljaju Budu i dva zen monaha. U hramu se povremeno održavaju ceremonije čaja otvorene za javnost. Inače, osnovač hrama je monah Eisai, za koga se veruje da je Japanu predstavio zen ideje.

Tofuku-ji
Kao i Nanzen-ji, Tofuku-ji je poznat po svojoj sanmon kapiji. Ova impresivna konstrukcija visoka 22 metra izgrađena je 1425. godine i predstavlja najstariji sanmon u Japanu i proglašen je nacionalnim blagom zemlje. Kompleks se trenutno sastoji od 24 manja hrama (u prošlosti ih je bilo čak 53). Među brojnim zanimljivim lokacijama u kompleksu ističe se most Tsutenkyo, koji posebno zablista među crvenim jesenjim lišćem. Preporuka je da u Tofuku-ji idete pre ili posle posete šinto hramu Fushimi Inari, još jednom mestu sa razglednica Kjota. Slika koja nam je svima poznata su redovi crveno-crnih torii kapija, koje su hramu donirali oni kojima je šintoistički bog Inari ispunio želju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X