Najlepši mali gradovi Evrope, I deo

Najlepši mali gradovi Evrope, I deo

Najlepši mali gradovi Evrope, I deo

Proćida, Italija

Proćida je očaravajuća, poput imaginarnog italijanskog ostrva kakvog zamišljamo u mašti. Arhitektura, sa kućama koje se međusobno utapaju jedna u drugu ili su odvojene isprepletanim prolazima pastelnih boja, čini da se na ovom mestu osećate kao da ste usred nekog filma.

Kilkeni, Irska

Na obalama reke Nor, u pokrajini Lenster, Kilkeni je značajan gradić u Republici Irskoj. Kulturna baština koja ovde čeka posetioce uključuje Zamak Kilkeni, Sabornu crkvu grada i srednjevekovne bedeme.

Berat, Albanija

Mangalem, stari grad Berata, leži na obalama reke Osum i mesto je koje se našlo pod zaštitom UNESCO-a. U srednjem veku ovo je bio pogranični grad Vizantijskog carstva o čemu svedoči i citadela grada.

Ćivita di Banjoređo, Italija

Sa približno 10 stanovnika koji ovde stalno žive, i 600.000 turista godišnje, seoce na vrhu brda je postalo ključno za posetu kada se nađete u centranom delu Italije. Međutim, mesto je izloženo riziku zbog konstantne erozije usled vulkanskog tla.

Konvi, Vels

Konvi je jedan od najlepših evropskih srednjevekovnih gradova, a prilaz je neverovatan kako danju tako i tokom noći. Srednjevekovne zidine i zamak su nezaobilazni kada se nađete u ovom velškom gradiću.

Leh, Austrija

Moderno austrijsko skijalište, čiji je šarm često uvećan impresivnim snežnim pokrivačem, je staro poljoprivredno naselje smešteno visoko u dolini koje veći deo zime provodi odsečen od spoljašnjeg sveta.

Lefkara, Kipar

Poznato po svojoj čipki, Lefkara je selo na jugu Kipra. Prema legendi, Leonardo da Vinči je posetio ovo mestašce 1481. godine gde je kupio čipkani materijal za glavni oltar Milanske katedrale.

Soljo, Švajcarska

Austrijski slikar Đovani Segantini opisao je ovo mesto kao „kapiju ka raju“. Visoko u švajcarskim Alpima, mesto sa 300 stanovnika je poznato po svom fantastičnom cveću, kada nije okovano snegom.

Visbi, Švedska

Na švedskom ostrvu Gotland, Visbi je popularna letnja destinacija među Skandinavcima. Takođe, ovo mesto se smatra domom jednog od najbolje očuvanih srednjevekovnih gradova Skandinavije koji je na listi kulturne baštine UNESCO-a.

Nastaviće se…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X