Najluksuznija svetska putovanja vozom, I deo

Najluksuznija svetska putovanja vozom, I deo

Najluksuznija svetska putovanja vozom, I deo

Poslednjih nekoliko godina putovanje vozom ponovo je u modi, i to kao jedan od najluksuznijih (i najskupljih) načina da putujete sa stilom. U svetu luksuzni vozovi saobraćaju na više atraktivnih ruta, a mi vam predstavljamo samo deo te luksuzne ponude…

Venice Simplon-Orient-Express: Od Londona do Venecije
Nijedan drugi voz ne asocira toliko na atmosferu ovekovečenu u romanu Agate Kristi, Ubistvo u Orijent ekspresu – na romansu, misteriju i avanturu. Voz prolazi kroz neke od najlepših evropskih predela i gradove London, Pariz, Inzbruk, Veronu i Veneciju. Art deko enterijer restauriran je do najsitnijih detalja u originalnim vagonima i evocira nostalgična sećanja na bolja vremena, kada se zaista putovalo sa stilom. Putovanje traje dva dana (sa jednim noćenjem), a na meniju u povratku služe se sveže ulovljeni jastozi, koji u voz stižu u Parizu, a na trpezi se nađu pre nego što voz stigne u Kale. Cena po osobi kreće od 3.342 dolara.

Golden Eagle: Od Moskve do Vladivostoka
Iskusni putnici tvrde da niste stvarno iskusili putovanje železnicom, ako se niste vozili
Trans-Siberian Express-om, sa pomalo zastrašujućim itinererom, po kome tokom putovanja putnik prolazi kroz osam vremenskih zona. Golden Eagle je luksuzna verzija ove avanture, sa kupatilima u svakom apartmanu, sa grejanjem, klimom, uslugom pranja i peglanja veša, TV-om u kabinama, pijanistom i doktorom. Tokom dvonedeljnog putovanja svakodnevno se organizuju ekskurzije, a voz koji pokreće parna lokomotiva iz sovjetske ere prolazi pored Bajkalskog jezera, a svraća i u Ulan Bator, mongolsku prestonicu. Kako bi putnici imali priliku da se aklimatizuju, u Moskvi i Vladivostoku im je obezbeđen smeštaj sa pet zvezdica. Cena smeštaja u srebrnoj klasi počinje od 15.895 dolara po osobi.

Blue Train: Od Pretorije do Kejptauna
Vožnja
Blue Train-om traje 27 sati, tokom kojih se prelazi 1.600 kilometara dijagonalno preko Južne Afrike, uz obilazak rudnika dijamanata u Kimberliju i kolonijalno mestašce Matjiesfontein. Osim jedinstvenog pejzaža, tokom putovanja se posebno ističe usluga i prijateljski nastrojeno osoblje. Neki od batlera već godinama rade u vozu i dostupni su 24 sata dnevno kako bi vam doneli piće i hranu, a mogu i da vam opeglaju odeću. Neki od luksuznijih apartmana imaju velike kade, u kojima uz flašu šampanjca gosti mogu da posmatraju savanu. U čarima ovog voza uživao je i legendarni Nelson Mendela. Cena za putovanje po osobi kreće od 976 dolara.

Ghan: Od Darvina do Adelejda
Voz Ghan nudi luksuzno putovanje dugo 2.979 km iz Darvina do Adelejda koje putnicima omogućava da pređu preko celog kontinenta. Platinum servis garantuje velike kabine i apartmane, vozača koji vas vozi do i iz voza do smeštaja, pristup ekskluzivnom restoranu, doručak u krevetu i specijalitete koji uključuju grilovani file kengura ili ribu baramundi. Tokom putovanja organizuju se ekskurzije u mesta
Katherine i Alice Springs, a voz pravi specijalnu pauzu kako bi gosti imali mogućnost da uživaju u izlasku sunca u gradiću Marla, ili da u Manguriju uz noćno pićence posmatraju zvezdano nebo. Za putovanje po osobi treba izdvojiti od 2.637 dolara.

Rovos Rail: Južna i istočna Afrika
Rovos Rail je sporija i opuštenija verzija Blue Train-a, a itinerer obuhvata destinacije u Južnoj Africi, Zimbabveu, Namibiji i Tanzaniji. U svakoj od raskošnih kabina obavezno se nalaze dvogledi, a budući da brzina kretanja voza nikada ne prelazi 60km na sat, putnici mogu da otvore prozor, posmatraju i fotografišu dramatično okruženje. Među popularnim putovanjima ovim vozom su ono od Pretorije do Dar es Salama, namibijski safari i nekoliko golferskih tura. Za četvorodnevno putovanje od Pretorije do Viktorijinih vodopada po osobi treba izdvojiti od 1.504 dolara.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

error: Content is protected !!