Najmanje popularni aerodromi na svetu

Najmanje popularni aerodromi na svetu

Najmanje popularni aerodromi na svetu

Putovanje avionom, iako najbrže, nije baš i najudobnije, a pri tom zna da bude i veoma stresno. Imajući to u vidu, kompanija AirHelp sprovodi istraživanja zasnovana na komentarima nezadovoljnih putnika, na osnovu kojih pravi godišnju rang listu najmanje popularnih aerodroma.

Rezultati su većinom zasnovani na komentarima koje putnici ostavljaju na društvenim mrežama, a posmatraju se tri parametra: tačnost letova, kvalitet usluga na gejtovima i generalno raspoloženje putnika. Istraživanje je uključilo ukupno 141 aerodrom, kojima su dodeljivane ocene od 0 do 10. Najbolje ocenjen je novi aerodrom u Dohi Hamad International koji ima prosečnu ocenu 8,77, pa se može reći da je on najpopularniji među putnicima u svetu. Ipak u ovom osvrtuu daćemo kratak pregled najmanje popularnih aerodroma, a neki od njih su i oni koji imaju direktnu vezu sa Beogradom.

Ajndhoven (Eindhoven Airport) je na desetom mestu. Sa nešto preko 5 miliona putnika godišnje, ovaj je aerodrom jedan od najprometnijih u Holandiji. Većinom ga koriste low-cost aviokompanije, a Wizz Air i Transavia ovde imaju svoje baze. Tačnost letova na ovom aerodromu je ocenjena sa prosečnom ocenom 5,9, kvalitet aerodromske usluge je 7,2, a opšte raspoloženje putnika je takvo da je dostignuta ocena tek 5,1.

Na devetom mestu se nalazi francuski aerodorm u Bordou (Bordeaux-Merignac Airport). Putnici ga smatraju jednim od najgorih aerodroma na svetu, koji je na devetom mestu samo zahvaljujući visokoj oceni tačnosti letova. Putnici mu, međutim, zameraju „depresivno okruženje“, pokvarene toalete i preglasne informacije koje pritom nisu razumljive.

Aerodrom u glavnom gradu Škotske Edinburgu (Edinburgh Airport) je dospeo na osmo mesto ove neslavne liste, uprkos tome što je od strane nekoliko različitih žirija nedavno proglašen najboljim aerodromom u Škotskoj, ali i u celoj Velikoj Britaniji. Putnici su ga međutim ocenili kao „najgori aerodrom u Evropskoj uniji“, a jedan od komentara je bio: „Ako želite da počnete ili završite putovanje stresom, letite iz Edinburga“.

Aerodrom Borispilj u Kijevu je na sedmom mestu najmanje popularnih aerodroma na svetu iako nije tako loš; štaviše, ocenjen je veoma visokom prosečnom ocenom 8,0 za kvalitet. Razlog za veoma loš plasman je tačnost letova ili možda je bolje reći netačnost. Ocena od samo 4,3 za tačnost letova je jedna od najlošijih i ona je značajno pokvarila ukupan prosek kijevskom aerodromu.

Još jedan britanski aerodrom se našao na listi. Mančester je nedavno uveo naplatu ulaska vozilima koja dovoze putnike do terminala, što je izazvalo veoma negativne reakcije, pa čak i bes javnosti. Ako želite nekoga da ispratite sada morate da platite. Osim toga aerodrom u ovom gradu (Manchester Airport) dobija oštre i brojne kritike putnika zbog ogromnih gužvi na kontroli putnika, toaleta u veoma lošem stanju i službenika koji su zatrpani poslom i obavezama. Zbog toga je završio na šestom mestu.

Peti na listi je najmanji od tri aerodroma koji opslužuju Stokholm. Bromma Airport dobija pristojne komentare za ukupnu aerodromsku uslugu (7,6), ali je tačnost letova problematična (4,4) i postoje često problemi sa gužvama i nedostatkom mesta za sedenje u čekaonicama.

Pariski aerodrom Orly je četvrti najmanje popularan na svetu. Iako ima osrednju ocenu za tačnost letova (5,3) i višu ocenu za kvalitet aerodromske usluge (6,8) Orly nekako ne uspeva da zadovolji putnike, čije raspoloženje ostaje zakucano na 4,1 od maksimalnih 10. Nije baš poznato šta se to ne sviđa putnicima, ali je očigledno da Orly trpi i zbog većeg konkurenta Charles de Gaulla koji takođe nije popularan, mada se nije našao na ovoj listi. Većina komentatora ova dva aerodroma stavlja u isti koš i tvrdi kako se ne zna koji je gori.

Neslavnu bronzanu medalju drži aerodromu u Lionu (Lyon Saint-Exupery Airport). Prema komentarima, ovo ne samo da je „najgori aerodrom na svetu“ već je i pravi horor sa beskonačnim redovima i gužvama i „konstantim haosom“.

Velika Britanija izgleda ima najmanje popularne aerodrome na svetu pošto je londonski Stansted (London Stansted Airport) treći iz ove zemlje na top 10 listi i drugi u ukupnom rasporedu. Ukupan skor mu je samo 5,53, i to najviše zahvaljujući neverovatno niskoj oceni za raspoloženje putnika od neverovatnih 1,1. Putnici koji su preživeli stresno iskustvo na Stanstedu smatraju da ga nepresušnim izvorom frustracija.

Najmanje popularan svetski aerodrom je u Kuvajtu. Uprkos dobroj aerodromskoj usluzi (7,0) ovaj aerodrom se ne može pohvaliti srećnim putnicima (samo 3,9). Aerodrom je mali, prenatrpan, internet konekcija ne funcioniše, a tačnost letova je veoma loša.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X