Najskuplji gradovi na svetu su…

Najskuplji gradovi na svetu su…

Najskuplji gradovi na svetu su…

Ako ste ljubitelj Japana i japanske kulture i planirate da se jednog dana odselite u ovu prelepu, ali izuzetno skupu zemlju, obradovaće vas vest da su Tokio i Osaka, gradovi koji su dugi niz godina bili u klubu najskupljih za život, konačno ispali sa ove prestižne liste.

Za ovo je uglavnom zaslužna japanska moneta, jen, čija niska vrednost je uticala na to da život u japanskim gradovima pojeftini.

Istraživanje koje svake godine sprovodi Economist Intelligence Unit, bavilo se cenom troškova života u svetskim gradovima, na osnovu faktora kao što su cena hrane, odeće i nekretnina.

Petu godinu za redom, najskuplje mesto na svetu za život je Singapur, ali primetno je da ove godine listom dominiraju evropski gradovi, koji su po ceni u 2018. godini prevazišli metropole Azije.

Na drugoj strani liste su najjeftiniji gradovi za život na svetu, koji se uglavnom nalaze u nerazvijenim ili nestabilnim regijama sveta. Najeftiniji grad za život na svetu je Damask u Siriji, a za njim slede Karakas u Venecueli, Almati u Kazahstanu, Lagos u Nigeriji i Bangalor u Indiji.

A evo i kompletne liste Top 10 najskupljih gradova sveta:

  1. Singapur, Singapur
  2. Pariz, Francuska
  3. Cirih, Švajcarska
  4. Hong Kong
  5. Oslo, Norveška
  6. Ženeva, Švajcarska
  7. Seul, Južna Koreja
  8. Kopenhagen, Danska
  9. Tel Aviv, Izrael
  10. Sidnej, Australija
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X