Nekoliko neprijatnih vesti za ljubitelje Amsterdama

Nekoliko neprijatnih vesti za ljubitelje Amsterdama

Nekoliko neprijatnih vesti za ljubitelje Amsterdama

Amsterdam, grad koji ima samo 800.000 stanovnika, ove godine očekuje neverovatnu cifru od 18 miliona turista! Kako bi pokušali da smanje priliv stranih posetilaca i da zaustave „diznifikaciju“ Amsterdama, nova gradska vlast je najavila niz radikalnih mera.

Koalicija partija na čelu sa Zelenom strankom (GroenLinks), koja je na vlast došla delimično i zbog obećanja da će uspeti da obezbedi normalan život žiteljima grada, odlučila je da zabrani Airbnb i druge vidove rentiranja smeštaja u centralnim delovima grada, a da u ostalim četvrtima maksimalnu dužinu rentiranja smanji na 30 dana.

Grad podiže i turističku taksu za 7%, što će do 2022. godine opštinskoj kasi doneti dodatnih 105 miliona eura.

Među radikalnim merama je i zabrana sidrenja kruzera u centralnoj luci, restrikcija broja brodova i ruta za turističke obilaske gradskih kanala, ali i ukidanje obilazaka Amsterdama segvejima, pivskim biciklima i brodovima na kojima se služi alkohol.

Turisti koji budu želeli da Amsterdam upoznaju vožnjom njegovim kanalima, moraće da se u brodiće ukrcaju van gradskog centra. Očekuje se da će i turističkim autobusima biti zabranjen ulazak u centralni deo grada poznat kao Ring. Oni će turiste moći da iskrcaju samo na jednom mestu, iza Centralne gradske stanice.

Uz zabranu otvaranja prodavnica koje prodaju robu i suvenire namenjene turistima u gradskom jezgru, biće ograničen i broj prodavnica velikih maloprodajnih lanaca.

Očekuje se da će nove mere uticati na promenu tipa turista koji posećuju Amsterdam, i da će umesto „pijane omladine koja dolazi zbog provoda i dostupnosti marihuane“, u gradu prevladati posetioci koji umeju da cene njegovu kulturu, umetnost i istoriju.

Marketinške kampanje koje promovišu gradski turizam fokusiraju se na kanale, kuću Ane Frank i muzeje, čije zbirke krase neka od najvrednijih umetničkih dela na svetu.

Gradski čelnici su za medije naglasili stav „da je Amsterdam grad u kome se živi i radi, a tek na drugom mestu je njegova uloga turističke destinacije“.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X