Neobične atrakcije: Rajske svinje na Bahamima

Neobične atrakcije: Rajske svinje na Bahamima

Neobične atrakcije: Rajske svinje na Bahamima

U arhipelagu Eksuma na Bahamima postoji jedno malo ostrvo čiji su jedini stanovnici domaće svinje. Kako su ove gice dospele na Ostrvo svinja nije baš jasno, ali o tome postoji i nekoliko legendi, pa čak i „teorije zavere“.

Dvadesetak svinja i prasića koji uživaju na rajskom ostrvu odavno već predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija Bahama, a turisti uplaćuju izlete iz obližnjeg glavnog grada Nasaua, kako bi videli ovo ostrvce naseljeno radosnim i srećnim svinjama.

Poreklo svinja na ovom mestu je pokriveno velom misterije, jer ono nije njihovo prirodno stanište, niti ovde ima ljudi koji bi ih gajili. Prema jednoj od legendi, nepoznati mornari su iskrcali svinje na ostrvu kako bi se kasnije vratili po njih i pojeli ih. Druga legenda kaže da su svinje preživele brodolom i plivajući stigle do ostrva. Postoje, međutim, i teorije prema kojima su vlasti Bahama tajno naselile ostrvo svinjama upravo da bi napravile turističku atrakciju. Istina ili ne, atrakcija je tu i zaista vredna posete.

Svinje su se razbaškarile na ostrvu i uživaju da borave na plaži koja je dobila ime Plaža svinja (Pig Beach). One se brčkaju u plićaku, plivaju sa turistima, fotografišu se sa njima, izležavaju se i valjaju u pesku i mame oduševljene reakcije posetilaca.Veoma su druželjubive, pitome i opuštene. Osim svinja, novi stanovnici ostrva, čije poreklo takođe nije poznato, su i nekolicina mačaka i koza, ali se one ne zadržavaju na plaži, već se povlače u hladovinu.

O svinjama na ostrvu na Bahamima pisali su mnogi, a National Geographic je napravio i veliku i veoma popularnu reportažu pod nazivom „Svinje iz raja“ u kojoj o ovoj pojavi govore istoričari, ekolozi, mornari.

Da ovde ipak nije sve kao u raju za ove svinje dokaz je nedavna tragedija, kada je uginulo sedam svinja. Autopsija je pokazala da je smrt usledila nakon jedenja peska. Iako su se ove ljupke životinje nekada hranile u šumi u zaleđu, kada su turisti počeli da posećuju ostrvce, one su se navukle na hranu koju im donose i ostavljaju na plaži. Jedenjem te hrane, one su u sebe unosile i pesak, zbog čega su kasnije umrle.

Ako želite da posetite Plažu svinja i družite se sa ovim veselim gicama, preporučujemo vam da odletite do Džordž Tauna, gradića na ostrvu Grejt Eksuma, najvećem od svih ostrva Eksuma arhipelaga. Odatle imate oko dva kilometra plovidbe, a lokalno stanovništvo organizuje brojne ture čamcima do ostrvca sa svinjama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X