Nezaobilazne atrakcije Danske

Nezaobilazne atrakcije Danske

Nezaobilazne atrakcije Danske

Domovina Vikinga, moćnih osvajača sa Severa, danas je jedna od najmodernijih, najstabilnijih i najbogatijih zemalja sveta, zbog čega, brojna istraživanja pokazuju, i njeni stanovnici spadaju u najsrećnije ljude na svetu.

Danska je i prvoklasna turistička destinacija, sa brojnim atrakcijama, prelepom prirodom i važnim kulturno-istorijskim nasleđem. Evo nekoliko sadržaja koje nikako ne biste smeli da propustite.

Zamak Kronborg u blizini Helsingør-a
Zamak Kronborg je jedna od glavnih istorijskih atrakcija Danske, a može se reći i literarnih, budući da je poslužio kao inspiracija za dvorac Elsinor u Šekspirovom Hamletu. Veruje se da je ime Elsinor, anglicizovana verzija imena Helsingor, kako se zove mesto u kome se zamak nalazi. Zamak je podignut na ostrvu Seland kako bi štitio zaliv Oresund i jedan je od najvažnijih renesansnih zamkova Severne Evrope. Nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Turisti ga mogu posetiti u okviru Hamlet Castle ture iz Kopenhagena i ture zamkova Severnog Selanda.

Most Øresund
Most koji povezuje Dansku i Švedsku jedna je od najpoznatijih atrakcija zemlje, a popularnost donekle duguje sjajnoj kriminalističkoj seriji Most (Bron / Broen) koja je stekla veliki broj obožavalaca u celom svetu. Konstrukcija koja povezuje gradove Kopenhagen i Malme duga je 7,8 km i ima dnevni protok od 60.000 putnika. Putarina za prelazak mosta plaća se na švedskoj strani.

Originalni Legoland u Billund-u
Ovo je omiljena dečja atrakcija u Danskoj i sve u njoj je napravljeno od lego kockica. Originalni Legoland zabavni park, otvoren 1968. godine, u blizini prve Lego fabrike. Svake godine gavposeti nekoliko miliona turista i smatra se najvećom danskom atrakcijom van Kopenhagena. Podeljen je u više tematskih zona, sa brojnim zabavnim sadržajima, rolerkosterima i vodenim toboganima.

Stari grad Orhus
Orhus, grad na poluostrvu Jutland, drugi je po veličini u zemlji i najvažnija je luka u Danskoj. Njegovo gradsko jezgro veoma je dobro očuvano, sa starom skandinavskom arhitekturom, malim radnjama i tradicionalnim restoranima. Inače, u Orhusu se nalaze i brojni muzeji, od kojih su dva najveća i najznačajnija u zemlji – muzej umetnosti ARoS Aarhus Kunstmuseum i Den Gamle By (Stari grad), koji predstavlja rekonstrukciju danskih gradova u periodu od 16. veka do 1970. godine.

Ostrvo Bornholm
Bornholm je dansko ostrvo u Baltičkom moru, locirano istočno od Danske i južno od Švedske. Nadimak „Biser Baltika“ dobio je zbog prelepih plaža, biciklističkih staza i očuvane arhitekture 19. veka. Ostrvo je poznato i po tradicionalnim nordijskim kružnim crkvama, vetrenjačama, grnčarstvu, arheoškim lokalitetima iz neolita i bronzanog doba i proizvodnji stakla.

Dvorac Amalienborg
Amalienborg u Kopenhagenu je zimska rezidencija danske kraljevske porodice i važna atrakcija prestonice. Izgrađen u rokoko stilu, dvorac se sastoji iz četiri palate koje dele zajedničko dvorište. Posetioci svakodnevno mogu da prisustvuju smeni straže, a dozvoljen je i ulaz u dve palate.

Mala sirena
Najveća atrakcija Danske je ujedno i najmanja! Visoka je samo 1,25m i nalazi se na steni u blizini promenade Langelinie u Kopenhagenu i mola za turističke kruzere. Kreirana je po liku Male sirene iz istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena 1913. godine i u međuvremenu je postala simbol grada. U poslednje vreme je više puta bila na meti vandala i političkih aktivista.

Zabavni park Tivoli
Tivoli je obavezna atrakcija za sve porodice tokom posete Kopenhagenu. Otvoren je 1843. godine i drugi je najstariji zabavni park na svetu, a sa 4,6 miliona posetilaca godišnje, spada u najposećenije u Evropi. Pored zabavnih sadržaja, vožnji i rolerkostera za starije, postoje sadržaji za malu decu, ali i mirne lepo uređene zelene površine za igranje. Tivoli je otvoren svakog dana od 11.00h do 22.00h.

Ulica Strøget
Najduža šoping ulica u Evropi je posebna atrakcija Kopenhagena. Ovde se može naći sve – od najekskluzivnijih svetskih brendova, do poznatih lanaca kao što je H&M. „Niskobudžetne“ prodavnice i restorani se mogu naći na kraju ulice koji izlazi na trg Rådhuspladsen.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X