Nova mlada turistička zvezda Evrope je…

Nova mlada turistička zvezda Evrope je…

Nova mlada turistička zvezda Evrope je…

Nikada ne biste pogodili koji grad je proglašen evropskom destinacijom sa najvećim turističkim potencijalom. U stvari, da li ste ikada čuli za Batumi?

Suptropska klima, upečatljivi zeleni planinski pejzaži i prelepo parče obale Crnog mora, samo su neki od razloga zašto sve veći broj turista hrli u gruzijsko letovalište Batumi. Ovaj priobalni rizort u zaleđu Kavkaskih planina, zapravo je drugi po veličini grad države i zbog eksplozivnog razvoja turizma u proteklih pet godina, upravo je proglašen evropskom destinacijom koja najviše obećava, na menifestiaciji World Travel Awards-a (WTA), održanoj u portugalskom gradu Madeiri 08. juna. Među pobednicima su i Sankt Peterburg, koji je proglašen vodećim evropskim turističkim gradom, i Portugal, koji je proglašen vodećom turističkom zemljom Evrope. Profesionalci iz sveta travel industrije, ali i putnici, odlučili su da Batumi zaslužuje prvo mesto, a u konkurenciji za ovu kategoriju su bili još Baku (Azerbejdžan), Deri (Severna Irska), Kutna Hora (Češka), Ljubljana (Slovenija), Matera (Italija), Mostar (Bosna i Hercegovina) i Sofija (Bugarska).

Batumi je poznat po neobičnoj kombinaciji savremenih i tradicionalnih arhitektonskih stilova

Inače, Batumi je poznat po zanimljivoj kombinaciji zapadnoevropske, osmanske i ruske arhitekture, novim luksuznim hotelima i kazinima koji odišu šarmom Montekarla. Puno novca je uloženo u njegovu obnovu 2010. godine, nakon potpunog propadanja tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Sada je poznat kao savremeni rizort sa veoma dobro rekonstruisanim starim gradom. Ovo je idealna destinacija i za ljubitelje prirode. Gradska botanička bašta jedna je od najvećih u svetu i posetioci mogu da provedu ceo dan šetajući se kroz mirisne citrusne aleje. Batumi je odlična polazna tačka za posetu Nacionalnom parku Mtirala, suprotropskoj šumi popularnoj među šetačima, biciklistima i mrkim medvedima.

Batumi se nalazi između Kavkaskih planina i Crnog mora

Grad je poznat i po više kulturnih i muzičkih festivala koji se održavaju tokom cele godine, od kojih je najpoznatiji Black Sea Jazz Festival koji se održava u julu.

Obavezno pročitajte i putopise o prestonici Gruzije, Tbilisiju, ali i o azerbejdžanskom Bakuu i jermenskom Jerevanu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X