Nove tehnologije za bezbedniji Karneval u Riju

Nove tehnologije za bezbedniji Karneval u Riju

Nove tehnologije za bezbedniji Karneval u Riju

Gradske vlasti u Riju se spremaju za najvažniji turistički događaj u gradu – čuveni Karneval, koji će se održati od 2. do 9. marta.

Ove godine će tokom Karnevala biti primenjene najmodernije tehnologije sa ciljem povećanja bezbednosti. Kako je najavio šef policije u ovom gradu, tehnologija za prepoznavanje lica će biti primenjena prvo u zoni Kopakabane, a potom i u ostalim gradskim četvrtima.

Sigurnosne mere tokom Karnevala su uvek veoma složene, imajući u vidu da on okuplja izuzetno veliki broj posetilaca. Budući da se Brazil suočava sa velikim porastom nasilja, nedavno izabrani predsednik Bolsonaro je veoma odlučano krenuo u obračun sa kriminalom u zemlji.

Novi sistem bezbednosti, koji će uskoro biti operativan u Riju, snima lica, automobilske tablice i razne objekte. Na ovaj način će vlasti moći znatno brže da izvrše identifikaciju svake sumnjive osobe i izdaju hitan nalog za hapšenje. Poruke upozorenja će se automatski slati najbližoj policijskoj patroli.

Tehnologija koja će biti primenjena razvijena je od strane domaćeg telekomunikacionog operatera Oi, u saadnji sa policijom, a softver je proizvela kineska kompanija Huawei. Ovo neće biti prvi put da neki brazilski grad koristi takvu tehnologiju. Ona je već ranije testirana u Kampinasu u državi Sao Paolo i u nekim gradovima u državi Baija. U Kampinasu su potvrdili da su zahvaljujući ovoj tehnologiji uhapsili 130 osoba.

Sistem se naširoko koristi u Kini za kontrolu javnih prostora i za snimanje ljudi na aerodromima, ulicama i parkovima. Brazil planira da ovu tehnologiju primeni u više svojih gradova.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X