Novi istanbulski aerodrom otvara se u oktobru

Novi istanbulski aerodrom otvara se u oktobru

Novi istanbulski aerodrom otvara se u oktobru

Za oktobar je najavljeno otvaranje prvog dela velikog novog istanbulskog aerodroma, koji će, kada bude počeo da radi u punom kapacitetu, postati najprometniji svetski aerodrom.

Novi aerodrom će biti izgrađen na površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, 35km od gradskog centra. Izgradnja će se vršiti u četiri faze, a prva će biti završena 29. oktobra, na Dan Republike. Tada će u rad biti puštene tri piste i terminal sa kapacitetom od 90 miliona putnika. Kada bude završen, Novi aerodrom će imati šest pista i predviđen godišnji promet od preko 200 miliona putnika, što će ga činiti najprometnijim aerodromom na svetu. Dizajn tornja kontrole letenja inspirisan je izgledom lale, koja je već vekovima simbol Istanbula. Deo aerodroma posvećen duty-free kupovini, hrani i piću biće veliki, a arhitektonski stil terminala inspirisan je umetničkim bogatstvom istanbulskih džamija, hamama, kupola i ostalih istorijskih zdanja. Projekt vredi 12 milijardi dolara i uključuje i hotel sa 451 sobom.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Međunarodni aerodrom Ataturk, glavni istanbulski aerodrom, na granici je svojih kapaciteta. Planirano je da se, kada Novi aerodrom počne sa radom, Ataturk polako zatvori i pretvori u javni park.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X