Novi udarac turskom turizmu?

Novi udarac turskom turizmu?

Novi udarac turskom turizmu?

Ove godine broj turista čija je destinacija Turska je prevazišao očekivanja, ali usled nedavne krize, ovog puta ekonomske, mnogi se pitaju da li je na pomolu nov pad u turističkoj industriji Turske. Poslednje tri godine su bile poprilično teške za stanovnike Turske usled kriza koje su pogodile ovu zemlju, a poslednja, sveobuhvatna, ekonomska kriza je mnoge naterala da se zabrinu za svoju budućnost. Turska lira je tokom prošle godine zabeležila pad od 35%, a nedavno uvođenje carina od strane administracije američkog predsednika Donalda Trampa, ne sluti na dobro. Vrednost lire je oscilirala tokom proteklih nekoliko dana, a u jednom momentu je zabeležila i svoj rekordan pad u odnosu na američki dolar, što je dovelo do ozbiljnog straha od mogućeg domino efekta na druga tržišta.
Ovo je samo dodatno loša vest za zemlju koja je tek počela da se oporavlja od užasnih posledica terorizma, uključujući teroristički napad na aerodromu Ataturk u Istanbulu 2016. godine, koji je odneo 45 života, kao i samoubilački napad u martu iste godine u Istikal ulici, u gradskoj četvrti poznatoj po šopingu. Talas terorističkih napada je opasno uzdrmao turistički sektor. Nakon krvavog neuspešnog vojnog puča protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove vlade u julu 2016. godine došlo je do sveopšteg pada, političke nestabilnosti i diplomatskog konflikta sa SAD, Nemačkom i Holandijom, što je još više zabrinulo i udaljilo od Turske potencijalne posetioce sa Zapada. Broj turista iz SAD je opao za više od 40% u periodu od 2015. do 2017. godine, što je deo zabeležnog pada ukupnog broja posetilaca ove zemlje od približno 30%.
U maju ove godine, tursko Ministarstvo za kulturu i turizam objavljuje da se beleži porast broja posetilaca u 2018. godini, mada turizam na anatolijskom poluostrvu izgleda sada sasvim drugačije. U ovom, novonastalom, vakuumu se našlo sve više turista iz Rusije, Azije i sa Bliskog istoka koji su, sa oslabljenom ekonomijom, a bogatom kulturom, Tursku otkrili kao izuzetno pristupačnu destinaciju. Istina je da povoljan devizni kurs može privući neke turiste. Čak i pre nedavne krize, prosečna cena hotelske sobe u aprilu 2017. godine je iznosila 67,4 eura, što je još uvek daleko od proseka iz aprila 2015. godine, koji je iznosio 105 eura. Firuz Baglikaja, predsednik Udruženja turskih turističkih agencija, izjavio je da je indeks rasta u turističkoj industriji tokom prošle godine premašio sve rekorde, a opravdava i optimistička predviđanja za kontinuirani rast usled priliva turista iz svih krajeva sveta, uključujući i Evropu. Prema njegovim rečima, ove godine se očekuje rekordan broj posetilaca, a prognoze su da će do kraja godine taj broj dostići ciljanih 40 miliona posetilaca od kojih će država prihodovati 32 milijarde dolara. Na kraju, gospodin Baglikaja ističe da je sve ovo, naravno, uz ogradu od nepredviđenih događaja koji su izvan kontrole, a koji mogu imati negativan uticaj na postojeću predikciju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X