Otkrijte čari Malezije

Otkrijte čari Malezije

Otkrijte čari Malezije

O raznolikosti i bogatom etničkom nasleđu Malezijaca najbolje govori neverovatna gastronomija ove zemlje i stotine šarenih festivala koji se održavaju širom nje.

Njena raznovrsnost je ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija. Malajci, Indusi, Kinezi i ostale etničke grupe koegzistiraju u miru u ovoj zemlji Jugoistočne Azije, koja se sastoji do 13 saveznih država i tri savezne teritorije. Južnokinesko more je deli na Zapadnu i Istočnu Maleziju, a glavni grad je Kuala Lumpur. Iako je islam zvanična religija, država svim stanovnicima garantuje slobodu veroispovesti. Kolonijalna arhitektura svedoči o nekadašnjoj britanskoj vladavini, a raznovrsnost je u gradovima prisutna i u arhitekturi – uz nebodere i luksuzne hotele stoje tradicionalne drvene kuće.

Ljubitelji prirode koji posete Maleziju svakako se neće razočarati – dramatični planinski pejzaži, kišne šume sa retkim i atraktivnim životinjskim i biljnim vrstama i naravno – prelepe peščane plaže, deo su bogatog prirodnog bogatstva ove zemlje. A evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći prilikom planiranja putovanja u Maleziju.

Odeća
Zbog blizine ekvatoru, klima u Maleziji je tropska, što znači da je tokom većeg dela godine veoma toplo i vlažno, iako je klima znatno prijatnija na većim nadmorskim visinama. Zato bi trebalo da ponesete udobnu, tanku odeću od prirodnih materijala, a budući da se radi o konzervativnoj zemlji, ukoliko planirate posetu verskim hramovima i ruralnim predelima, ponesite i „pristojnu“ odeću – duže rukave, suknje i nogavice, kao i maramu ili sl. za pokrivanje glave (za dame).

Prevoz
Gradovi Malezije su međusobno dobro povezani i putovanje zemljom je lako – avionom, vozom, autobusom, trajektom i taksijem (cena vožnje je obično duplo viša od autobuske). Veći gradovi imaju jeftin gradski prevoz, ali su taksiji takođe praktični za kraće razdaljine. Treba napomenuti da iako je u Kuala Lumpuru taksimetar obavezan, taksiji širom zemlje uglavnom nemaju taksimetre, pa je zgodno unapred se iscenkati za cenu vožnje. Bicikli rikše (trishaw) se mogu videti u Melaki i u još nekim gradovima, a kako bi privukli mušterije, vozači ih ukrašavaju na najmaštovitije načine.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Hrana
Kao i u drugim zemljama Jugoistočne Azije, ulična hrana je veoma popularna, zato što je jeftina i veoma ukusna. Najveći izbor jela čeka vas u Kuala Lumpuru i Penangu. Neka od popularnijih jela su nasi lemak (pirinač sa kokosovim mlekom), sataj (mesni ražnjići u sosu), rojak (salata od voća i povrća), apom balik (vrsta punjenih palačinki) i koay chiap (supa sa pačetinom i rezancima). Ulični obrok vas uglavnom neće izaći preko 2,5 eura.

Destinacije i atrakcije
Prestonica Kuala Lumpur je obavezna destinacija prilikom posete Maleziji. Ovaj moderni metropolis odiše energijom i jedna je od glavnih destinacija u regionu za šoping i noćni život. U njemu se nalaze kule Petronas, svojevremeno najviše zgrade na svetu. Kuala Lumpur City Gallery svojim raznim sadržajima na veoma lep način prikazuje istoriju grada. Osim prestonice, ova zemlja vam nudi još mnogo zanimljivih destinacija. Među njima izdvajamo samo nekoliko.

Ostrvo Rawa je prelepo koralno ostrvo u Johor-u, a ime je dobilo po belim golubovima (rawa) koji na njemu žive. Ovo je jedna od najboljih destinacija za ronjenje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Država Penang obiluje atrakcijama, a jedna od najpopularnijih je stara gradska četvrt prestonice – Džordž Tauna, koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a zahvaljujući lepo očuvanim kolonijalnim zdanjima i verskim objektima. Penang Hill i Nacionalni park Penang nude odlične hajking rute za ljubitelje prirode.

Arhipelag Langkawi sastoji se stotinaka ostrva, a najveće od njih krase zeleni pejzaži i spektakularna obala. Ronjenje je i ovde omiljena aktivnost sa brojnim podvodnim atrakcijama, a u ponudi su i ronilačke polu- i jednodnevne ture na manjim ostrvima.

Johor Bahru, prestonica Johor-a je šarmanti grad koji odlikuje miks starih hramova, džamija i tematskih parkova. Ovde je smešten Legoland, najstariji internacionalni zabavni park u zemlji.

Melaka je poznata pod nadimkom „istorijska država“, a delovi njene prestonice, Melaka Sitija, takođe su na Listi svetske baštine UNESCO-a. U brojnim muzejima pohranjeni su predmeti koji svedoče o bogatoj istoriji jednog od prvih malajskih sultanata.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X