Pariz bez automobila jednom mesečno

Pariz bez automobila jednom mesečno

Pariz bez automobila jednom mesečno

Poseta Parizu sada može biti znatno prijatnija, bez buke, izduvnih gasova automobila i kolapsa na ulicama. Počev od oktobra, svake prve nedelje u mesecu, automobilski saobraćaj će biti zabranjen u centru grada.

Prva nedelja bez saobraćaja bila je 7. oktobra od 10 do 18 časova. Tokom tog perioda, automobili ne mogu da ulaze u centar grada, a ulice su zaposeli pešaci, bicikli, roleri i skuteri. Prvi dan bez saobraćaja u Parizu je testiran još u septembru 2015, kada je ova incijativa naišla na opšte oduševljenje građana.

Osim što ulice bez automobila naprasno postanu prostrane i široke značajno se smanjuje i zagađenje, a nivo buke pada za tri decibela u odnosu na nedelju sa automobilskim saobraćajem.

Dan bez automobila je već primenjen u pojedinim delovima grada van centra, ali sada su se i prva četiri centralna arondismana (I-IV) priključila incijativi. Od zabrane saobraćaja su izuzeti lokalni stanovnici, dostavna vozila, javni prevoz i taksi, ambulantna vozila, službe za popravke i motorizovani posetioci crkvenih nedeljnih službi, kojima će biti omogućeno da se dovezu do posebno označenih parkirališta.

Mere su donete prvenstveno iz ekoloških razloga, jer se centar Pariza suočava sa velikim zagađenjem usled saobraćaja. Gradonačelnik Pariza želi da smanji zagađenje i da stimuliše stanovnike i posetioce da što češće koriste javni prevoz. Najnovije mere već pokazuju rezultate i podaci o zagađenosti vazduha su ohrabrujući.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X