Evropske plaže koje vas i kulturno uzdižu

Evropske plaže koje vas i kulturno uzdižu

Evropske plaže koje vas i kulturno uzdižu

Nema ništa loše u tome da provedete ceo odmor na plaži, rastežući se na suncu i uživajući u odbojci na pesku. Ali ukoliko želite da osim provoda iskusite i nešto više, trebalo bi da pažljivo birate svoju destinaciju za odmor.

Ove morske destinacije u Evropi poznate su po odličnim plažama, a ujedno se nalaze i u blizini lokaliteta na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Viveiro, Španija
Neke od najboljih španskih plaža nalaze se na njenoj severnoj obali. Gradić Viveiro u Galiciji je odličan kao baza za njihov obilazak (na primer, Praia das Catedrais), kao i za posetu plažama zaliva Viveiro, ovenčanog drvećem bora i eukaliptusa.
Izlet: Santiago de Compostela
Ovaj grad je najpoznatije mesto Galicije na Listi svetske baštine UNESCO-a, a razvio se kao krajnja destinacija jednog od najvećih katoličkih hodočašća – Puta svetog Jakova (Camino de Santiago), nastalog u 9. veku. Više od 100.000 hodočasnika godišnje još uvek posećuje Santiago de Compostela-u, njegove barokne trgove, romaničke crkve i renesansne vrtove, ali i odlične restorane i barove.

Nazaré, Portugal
Jedna od najmanje eksploatisanih evropskih obala je Costa de Prata, sa mirnim peščanim plažama, jednostavnim smeštajem i restoranima. Nazaré je jedna od najbojih baza za istraživanje ove regije, a poznat je i po svojim savršenim talasima za surfovanje.
Izlet: Sintra
Nadomak Nazaré-a nalaze se dva manastira pod zaštitom UNESCO-a, ali pravi dragulj koji treba istražiti je Sintra, koja je i od Lisabona udaljena samo 30km, pa je i odatle možete posetiti. Na šumovitim obroncima planina Sierra, u bajkovitom okruženju, ovaj gradić odlikuje svežija klima zbog koje je vekovima privlačio portugalsko plemstvo i kraljevsku porodicu. Njihove letnje palate i egzotični vrhovi su razlog što se Sintra nalazi na Listi svetske baštine.

Etretat, France
Maleni Étretat je jedno od najživopisnijih mesta na severnoj obali Normandije, ušuškano između erodiranih litica koje ovom okruženju daju tako dramatičan izgled. Sa tradicionalnom arhitekturom i promenadom, gradić odiše šarmom Belle-Époque-a, a možete čak i da odsednete u hotelu Détective, koji odaje počast čuvenim detektivima, kao što je Herkul Poaro.
Izlet: Le Havre
La Havre je posle Marseja druga najveća francuska luka, a njegov Muzej moderne umetnosti André Malraux je drugi po broju impresionističkih dela u zemlji. Grad je tokom Drugog svetskog rata skoro u potpunosti sravnjen sa zemljom, ali se nakon obnavljanja stari deo grada našao na Listi svetske baštine UNESCO-a, delimično i zato što se rekonstrukcijom zdanja bavio čuveni arhitekta Auguste Perret.

Foce del Belice, Sicilija
Foce del Belice je nacionalni park koji leži na južnoj obali ostrva i odlikuje ga bujna vegetacija, karakteristična za estuar reke Belice u Mediteran. Lepo održavane staze za šetnju vode kroz borove šume i preko peščanih dina. Jedna od boljih plaža je Le Solette, locirana zapadno od Porto Palo-a, a odličan je i zaliv Capparrina di Mare sa svojom kolonijom morskih kornjača.
Izlet: Agrigento
Dolina hramova u Agrigento-u je jedan od obaveznih lokaliteta na Siciliji za sve ljubitelje istorije. Ovde se nalaze ostaci Akragasa, moćnog grada koji su osnovali Grci u 6. veku pre hrišćanske ere.

Krf, Grčka
Krf je jedno od najzelenijih grčkih ostrva i, iznenađujuće, jedno od najrustičnijih. Turisti su locirani u određenim delovima priobalja, ali sela unutar ostrva kao da su iz nekog drugog vremena.
Izlet: Stari grad Krf
Stari deo grada Krfa, odnosno Kerkire, ima čak 37 crkava, a tu su i brojne krivudave ulice sa malim trgovima i kamenim kućama. Specifičnost grada su zdanja u neokasičnom stilu, podignuta za britanske vladavine. Dve tvrđave „čuvaju“ grad. Mletačka Néo Froúrio je arhitektonski zanimljivija i daje odlučan pogled na stari grad. Ali Paleó Froúrio u kapeli u blizini ulaza čuva bogatu kolekciju vizantijskih ikona i mozaika koji potiču sa različitih lokacija na ostrvu.

Malta
Malta je odlična destinacija za uživanje u suncu i moru, jer ima preko 300 sunčanih dana godišnje. Njene plave vode spadaju u najčistije u Mediteranu i ovde će uživati i plivači i ronioci. Najpoznatije plaže su Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha i Golden Bay.
Izlet: Valletta
Kažu da Malta na svojoj maloj površini ima više istorijskih lokaliteta nego bilo koja druga zemlja. Počev od jedinstvenih hramova iz doba praistorije, koji spadaju među najstarija zdanja od kamena na svetu, preko rimskih katakombi, srednjovekovnih gradova, do arhitektonskog i umetničkog nasleđa malteških vitezova, kulturno-istorijsko nasleđe Malte je zaista neprocenjivo. Mnogi važni lokaliteti nalaze se upravo u prestonici zemlje, Valeti, koja se našla na Listi svetske baštine UNESCO-a. Među brojnim atrakcijama izdvaja se katedrala svetog Jovana, ukrašena Karavađovim slikama, uključujući i onu najpoznatiju: Usekovanje glave Jovana Krstitelja.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X